fyrværkeri fotografering

Guide: Fotografering af fyrværkeri tips og tricks

Del dette:

Raketterne suser op i luften, og laver fantastisk flotte farver på himlen. Dette sker kun én gang om året og det er nytårsaften. Man skal have styr på sin fototeknik, fordi man kun har en chance til at få de perfekte billeder. Og det kræver en hvis teknik, da man ellers vil få billeder, der ikke er særlig pæne. Jeg har lavet en lille guide til at få bedste billeder af de flotte raketter til nytårsaften. Hvis du følger mine tricks til fotografering af fyrværkeri, vil jeg garantere du vil få nogle gode billeder i kassen. Eller på hukommelseskortet 🙂

Brug kamerastativ

Dette er nok det bedste tip jeg kan give dig til fotografering af fyrværkeri. For at få flotte billeder af fyrværkeriet, skal man bruge lang lukkertid, så man lader alt lyset komme ind i sensoren. Den lange lukkertid kan vare op til flere sekunder, og det er simpelthen umuligt at holde sit kamera stille i flere sekunder. Billederne bliver helt sløret hvis du prøver på dette, så du skal bruge et stativ for at få skarpe billeder. Hvis du ikke har et kamerastativ kan du prøve at finde en flad overflade, der giver dig mulighed for at fotografere himlen.

fyrværkeri

Trådløs udløser eller selvudløser

Selvom du bruger et kamerastativ eller har placeret dit kamera på en flad overflade, vil du give kameraet små rystelser, når du trykker på udløseren. Dette vil have en negativ effekt på billedet, når man gør brug af lang lukkertid. Du kan løse dette problem ved at erhverve en trådløs udløser eller gøre brug af selvudløser funktionen på dit kamera, som du kan sætte til 2 sekunder eller 10 sekunder. Ved at bruge en af disse metoder undgår de rystelser, når du selv trykker på udløseren.

tips og tricks til fotografering af fyrværkeri

Klargør batterier

Det er vigtigt du husker at oplade dine batteriet, fordi de bliver hurtigt afladet i kulden. Du kan med fordel købte et par ekstra batterier, som du kan have med som backup. Det er bedst at gemme disse inde på kroppen eks. i en inderlomme, så du hele tiden holder batteriet varmt. Det vil lade det holde længere end det ligger ude i kulden.

Undgå liveview

Et underpunkt til klargøring af batterier. Du forlænger din batteritid markant, hvis du ikke bruger liveview. Batteriet vil blive hurtigere afladet, fordi skærmen kræver væsentlig mere strøm, når du bruger liveview funktionen, og dette er ikke en god cocktail med et batteri ude i kulden. Du kan også læse vores andre tips til bedre batterilevetid.

Komposition

Dette er en betydelig faktor for det endelige billede, fordi man kan vælge forskellige objekter ind i kompositionen. Vil du have træer, mennesker, vej, bygninger eller noget helt femte med i billedet? Det skaber en hvis form for dynamik, når man tilføjer flere objektiver, så det ikke kun er fyrværkeriet man ser.

fyrværkeri fotografering

Brug manuel

For at gøre brug af lang lukkertid skal du ikke bruge den automatiske funktion på dit kamera, men derimod skal du bruge den manuelle funktion, så du kan ændre på indstillingerne mens du fotografer fyrværkeriet. Jeg vil gennemgå de forskellige indstillinger, så du har nogle nogenlunde brugbare informationer til nytårsaften, da det selvfølgelig afhænger af den konkrete funktion hvilke indstillinger der vil være bedst at bruge.

fotografering nytårsaften

Blænde

Jeg har fundet ud af det bedst kan betale sig at bruge en blænde mellem f/5.6 til f/16. Du skal selvfølgelig justere din lukkertid til smule, hvis du bevæger dig op omkring f/16.

ISO

Brug den laveste ISO som du har mulighed for. Brug ISO 100 og du vil få nogle skarpe billeder af de flotte farve på himlen.

Lukkertid

Lukkertiden kan have stor betydning for dit billede. Jeg vil råde dig til at justere det lidt, og se hvad passer bedst i din situation. Jeg vil anbefale at bruge mellem 1-3 sekunder.

Hvis du en trådløs udløser vil jeg anbefale du bruger “BULB” mode på dit kamera (rul lukkertiden op til 30 sekunder og videre), som giver dig mulighed for at trykke på udløseren, når raketten bliver skudt af sted, og tage billeder når den har eksploderet. Du kan altså selv bestemme din lukkertid, og dette er klart den bedste løsning. Det giver dig også mulighed for at lave nogle fede billeder, fordi du kan eksperimentere med at starte lukkertiden noget tid før raketten eller kun i selve eksplosions øjeblikket.

Flash

Brug ikke din flash. Det er bedst hvis du slår den fra, så den ikke er sat til automatisk.

guide fotografering

Fokus på fyrværkeri

Slå autofokus fra så du selv kan styre fokus under dine billeder. Jeg vil anbefale du sætter fokus på uendelig (et 8-tal der ligger ned). Det gør dit billede skarpere, når du skal fotografere noget på himmelen.

Eksperimentér

Stil dig ikke kun ét sted hele aftenen. Jeg synes du skal flytte dit kamera, så du får billeder fra flere forskellige vinkler og positioner. Det giver dig mulighed for at få forskellige objekter med i billedet, så du vil få mere dynamik i billedet. Du vil efterfølgende kunne reflektere over hvilke vinkler, der gjorde dig i stand til at tage de flotte billeder.

fotografering af fyrværkeri

Konklusion

Jeg håber du vil få en god nytårsaften, og nogle fantastiske billeder. Du er forhåbentlig bedre rustet til situationen, hvis det er første gang du skal fotografere fyrværkeri. Det er faktisk slet ikke så svært igen, og man får altid nogle flotte billeder, fordi fyrværkeriet lyser himmelen så flot op.

Du må gerne sende dine billeder, hvis du får nogle gode i kassen 🙂

Alexander Leo-Hansen


Jeg hedder Alexander Leo-Hansen, og elsker at fotografere i min fritid. Derudover driver jeg Alexanderleo.dk, hvor jeg skriver en masse fotoguides, fototips og en masse andet.

Del dette:

Check Also

Få økonomisk overskud ved at låne penge nu og her

Har du brug for et ekstra tilskud til renoveringsprojektet, indskuddet til lejligheden eller blot til …

28 comments

 1. Du skal nok lige ændre din overskrift brændevidde til blændetal 🙂

 2. Beklager, men du har enten misforstået noget, eller har sammenblandet begreberne!
  Brændvidde opgives i mm, mens blænde opgives i f/xy

 3. Er det dine egne billeder der er anvendt?

 4. jeg har brugt billederne via en samarbejdspartner,!!!!
  hvad så med at skrive fotografnavn / kreditering ?

  • Hej igen, min samarbejdspartner har en stor samling af billeder, der er licenseret under CCO licensen. Siden opgiver ikke fotografens navn/link, så jeg har ikke mulighed for at finde ejeren af billedet.

   Det ville være super hvis du ville bruge det samme navn og holde en sober tone 🙂

 5. Ole Skammelschou

  Hold da helt op, A. Leo-Hansen
  Du er så hamrende fyldt med historier fra de varme lande.
  HVEM ER DI N SÅKALDTE SAMARBEJDSPARTNER?

 6. Ole Skammelschou

  Kan du ikke læse, A. Leo?

 7. Ole Skammelschou

  Du er et latterligt fjols og en gemen tyveknægt.
  Hvor har du stjålet teksten, for den har du garanteret heller ikke selv lavet

  • Hej Ole,

   Jeg ved du også følger med i tråden på Phosee, men jeg tillader mig at kopiere mit svar her. Du må ligeledes gerne sende en email, hvis du kan finde fotografens navn på den pågældende side:

   “Hej phw og profil,

   Det lader til i ikke har læst kommentarerne i indlægget. Jeg har billederne fra siden https://www.pexels.com/, og det første der står på deres side er “Best free stock photos in one place”. Hvis i nu ikke er i stand til at oversætte engelsk betyder det “De bedste gratis billeder i et sted”. Hvis man slår ordet op i den danske ordbog finder man følgende forklaring på ordet “gratis”: som ikke koster noget.

   Derudover linker Pexels.com til deres underside, hvor de beskriver deres billeder er licenseret under “Creative Commons Zero (CC0)”. Denne underside finder du lige her: https://www.pexels.com/photo-license/

   Og de skriver endda: “All without asking for permission or setting a link to the source.”
   Oversat til dansk: “Alt uden at spørge om tilladelse eller linke til kilden.”

   Et af billederne er dette: https://www.pexels.com/photo/city-night-explosion-firework-3871/

   Du må meget gerne skrive en besked eller sende mig en mail, hvis du kan finde fotografen til netop dette billede.

   Må du have en god dag.”

  • Derudover bliver jeg nødt til at bede dig om at tale pænt. Vi er jo voksne 🙂

 8. Ole Skammelschou

  Jeg gentager lige: Hvor har du stjålet teksten?

  • Jeg har ikke stjålet tekst, men derimod selv skrevet den. At du skal kalde mig et latterligt fjols og tyveknægt finder jeg ikke berettiget, og vil gerne bede dig om at komme med nogle beviser på dine påstande.

 9. Du har ikke selv skrevet den.

  • Hej Bent/Ole,

   Du må meget gerne komme med nogle beviser på din påstande 🙂

   Hvis du ikke har andet at sige eller ingen beviser, vil jeg meget gerne bede dig om at lade vær med at kommentere. Jeg kan heller ikke helt forstå, hvorfor du skal skifte navn hele tiden.

   • Børge Pedersen

    Der er pænt meget du ikke forstår Alexander Leo. Måske kommer du til at forstå det, når det gør ondt i tegnebogen, måske kommer du aldrig til at forstå det. Noget tyder på, at du ikke er alt for kvikt opfattende

    • Hej Børge/Ole,

     Lad mig endelig høre hvad jeg ikke forstår. Indtil videre har du sagt jeg har stjålet billeder og tekst, men du kommer ikke med beviser for dette? Jeg kommer derimod med modstridende beviser, så igen. Fortæl endelig hvad jeg ikke forstår?

 10. Hej

  Godt nytår.

  Fin artikel/vejledning.

  Sørgeligt at man ikke kan tale pænt, også selv om man ikke er enig.

  Carsten

 11. Nu har Thomas Bak lige serveret 3 beviser på at du er en gemen platugle og billedtyv.
  Gå hjem og grav dig ned, du opnår ineg respekt hos andre på den måde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *