Megapixel Print Størrelse

Megapixels i forhold til print størrelse guide

Del dette:

Det siges megapixels ikke har nogen betydning, når man skal erhverve sig et nyt kamera. Det er dog delvist rigtigt, da dette spiller en kæmpe rolle, når man skal i gang med at printe sine egne billeder. Hvis ikke antallet af megapixels er særlig højt, vil man ikke kunne printe billederne i store størrelser.
Der er altså forskel på at printe billeder, som er taget med et Canon 6D eller et Nikon D3200. Derfor findes der nogle forskellige grænser, når man skal printe, i forhold til antallet af megapixels. Man skal dog også overveje, hvor billedet skal hænge, da billedet ses skarpere, når man er står lidt længere væk i forhold til stå en halv meter fra det.
Dette “fænomen” forekommer, hvis man pritner i en lav DPI. Som det ses på billedet er der tre kolonner med forskellige DPI, 150, 200 og 300. Jeg vil kort komme ind på dette begreb. Dette betyder “dots per inch”. Det vil sige jo højere DPI jo flere farvepunker vil der være pr. tommer i billedet. Jo lavere vil billedet blive mere pixeleret, da disse vil være mere tydelige.

Men tilbage til emnet. Når man har alt dette i mente kan man nu tænke over, hvor “stort” man kan printe, og stadigvæk få en god kvalitet. Et lille regnestykke kan vise, hvordan disse tal er kommet frem.

Én megapixel er én million pixels. Hvis man kigger på de forskellige opløsninger, som de forskellige kameraer kan producere vil man finde en sammenhæng. Et kamera med 16 megapixels producerer billeder i opløsningen 4920 x 3264. Disse to tal multipliceres 4920 x 3264 = 16.058.880 eller 16 megapixels.

Forklaringen på de forskellige printstørrelser vil jeg nu forklare. Hvis man fx vil printe et billede, som er taget med et 16 megapixels kamera, og gerne vil printe det i 300 DPI. Nu dividerer man de to forskellige opløsninger med det valgte antal DPI, i dette tilfælde 300.

4920/300 = 16,4″
3264/300 = 10,88″

Derfra kommer de forskellige printstørrelser, når man skifer DPIen. Du skal dog være opmærksom på, at disse tal er angivet i “inches”, da DPI står som tidligere nævnt for “dot per inches”. Derfor skal man multiplicere dette tal med 2,54, hvis man gerne vil have de forskellige tal i cm, som vi jo bruger i Danmark.

Jeg vil dog stærkt anbefale at printe over 200-250 DPI, da lavere DPI vil virkelig gøre billedet dårligere.

Alexander Leo-Hansen


Jeg hedder Alexander Leo-Hansen, og elsker at fotografere i min fritid. Derudover driver jeg Alexanderleo.dk, hvor jeg skriver en masse fotoguides, fototips og en masse andet.

Del dette:

Check Also

Få økonomisk overskud ved at låne penge nu og her

Har du brug for et ekstra tilskud til renoveringsprojektet, indskuddet til lejligheden eller blot til …

One comment

  1. Hej Alexander

    Hvis jeg har et kamera på 12,3 mp, hvilket SD-kort skal jeg så bruge for at sikre at billederne er 300dpi ?

    mvh
    John

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *