8 fototips og tricks

8 fototips og tricks der sparker røv!

Del dette:

Som nystartet fotograf laver man mange fejl, som sagtens kunne være undgået, hvis man havde fået noget gode fototips før man startede. Men på den anden side er det selvfølgelig også godt, at lære af sine egne fejl, og derved skabe kendskab til fotoverdenen. Men jeg vil nu mene det er godt at kende forskellige tips, så man selv undgår at lave dumme fejl, som forhindrer en at få et godt billede. derfor har jeg lavet dette indlæg med 8 tips, som både en nybegynder og lidt mere erfaren fotograf skal vide.

Lær at bruge manuel

Den første ting man skal have styr på, når man vælger at købe et kamera er at blive “kendt” med kameraet. Derfor skal man lære de manuelle indstillinger, så man kan lære at udnytte det fuldt ud, Fordi der er virkelig stor forskel på et billede skudt på auto eller manuel. Den automatisk indstilling gør så billedet bliver lyst op på en måde, som kameraet har defineret, som “standard”. Hvorimod den manuelle indstilling kan du selv gøre præg på dit billede.

Brug manuel fokus

Fordele ved ændring er fokus kan man igen sætte præg på sit billede. Du vælger selv det motiv, som skal være i fokus, og får derfor den ønskede effekt, som du synes billedet skal have. Derfor skal man gøre brug af de manuelle fokus indstillinger, som er på mange kameaer. For dette har også stor indflydelse på dybeskarpheden i billedet. Hvis du har en høj f-stop vil man få et skarpere billede, end med en lav f-stop, da ens fokuspunkt vil blive skarpt og resten sløret.

Skyd i RAW

Mange vælger enten ikke at gå alle menuindstillinger i gennem, eller at vælge JPG, som format til ens billeder. Dette valg baseres mest på man kan skyde 9999 JPG-billeder, hvorimod man kun kan skyde 800 billeder i RAW. Derfor vælger folk JPG, så de lige kan skyde flere billeder. Men man når aldrig at skyde 800 billeder inden man kommer i nærheden af en computer, så man kan tømme billederne derover. Fordelen ved RAW er man kan redigere ens billede til et helt andet billede, og kunne rette op på farver end et færdig-komprimeret JPG-billede. Du kan læse mere omkring brugen af RAW

Rediger dine billeder

Mange synes man snyder, når man redigerer sine billeder, men det er det bestemt ikke. Man kan gøre sit billede 1000 gange bedre, hvis man redigerer sit RAW-billede, og derfor skal man altid redigere sine billeder, så det kan blive en tand bedre. Dette eksempel er et fantastisk eksempel ved at skyde i RAW, og derefter redigere det til et meget flottere billede. Jeg kan anbefale at læse mit indlæg omkring de forskellige gratis billedredigeringsprogrammer.

Gør billedet dramatisk

Et godt tip til at få dramatiske billeder ved at gå lidt tættere på. Det gælder primært ved huse, personer og andre objekter, som kan få et mere dramatisk “look”, når man går lidt tættere på, og måske hælder kamerate lidt på hæld. Derfor er det generelle tip, at man skal bevæge sig for at få det “perfekte” billede.

Brug et stativ

Et stativ øger muligheden for skarpe billeder markant. Derfor vil jeg foreslå, at købe et stativ med det samme, da man får mulighed for at bruge lang lukketid. Hvis ikke man har et stativ vil billedet blive sløret, fordi man ikke kan holde det stille. Du kan læse mere omkring det bedste stativ for dig

Udnyt lyset

Hvis du vil i gang med at tage modelbilleder, eller bare billeder af dine børn eller andre personer. Så vil jeg anbefale at bruge “naturligt lys”. Det vil sige lyset, som kommer fra solen. Lyset er ekstra godt om morgenen og om aftenen, da lyset har forskellige effekter på disse tidspunkter. For det meste vil jeg anbefale at have lyset i ryggen, og derved undgå lyset kommer direkte ind i søgeren. Det kan dog nogle gange være en fed effekt, hvis man får en reflektion af lyset på sit billede.
Man kan også tage billeder indenfor, hvor modellen står ved et vindue, så man igen bruger naturligt lys.

Køb ekstra tilbehør

Jeg kan kun anbefale, at købe forskelligt tilbehør til ens kamera. Jeg har selv købt en trådløs udløser, som gør jeg kan gå op til 100 meter væk, og derved tage billeder, hvor jeg selv er på. Dette bruger jeg meget, når jeg tager billeder om aftenen i København. En anden ting er et intervalometer remote, som er perfekt til timelapse, som jeg synes er fantastisk at lave. Her anbefaler jeg min Hähnel Giga T Pro, som jeg har brugt gennem de sidste 3 år, og har virkelig været alle pengene værd, fordi den bare virker.

Det var de bedste fototips, som jeg lige havde. Hvis du kender nogle gode fototips kan du skrive en kommentar, eller kontakte mig, og så vil jeg tilføje det til listen.

Alexander Leo-Hansen


Jeg hedder Alexander Leo-Hansen, og elsker at fotografere i min fritid. Derudover driver jeg Alexanderleo.dk, hvor jeg skriver en masse fotoguides, fototips og en masse andet.

Del dette:

Check Also

Skal dit hjem sælges? Sådan tager du de perfekte billeder!

Ét billede er mere værd end tusind ord. Dette gælder i hvert fald når dit …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *