Lukketid Billede

Hvad er lukketid?

Del dette:

Definitionen af lukketid vil sige, hvor lang tid sensoren vil modtage lys fra sine omgivelser, da billedet tages efter den valgte lukketid. Så hvis lukketiden sættes til 5 sekunder vil kameraets sensor modtage lys i 5 sekunder, og derefter tage billedet. Hvis den sættes til 1/320 vil sensoren altså kun modtage lys i 1/320 sekund. Lukketid kaldes også for eksponering, da man eksponerer kameraet for lys.
Lukketiden kan sættes i mellem 1/4000 – 30 sekunder. Hvis man vil over de 30 sekunder må man bruge funktionen “Bulb”, som gør de muligt at have en så lang lukketid man vil. Dette er utrolig godt i visse situationer. Det kan være til billeder om natten, eller til Light Trails.
Lukketiden ændres ved bruge funktionen “Manuel”, som giver dig lov til at ændre ISO, lukketid, blænde osv.

I de fleste kameraer er der en enhed, der dækker for sensoren. Denne enhed vil så gå op, når billedet sættes i gang, og ned når billedet skal tages. Det vil sige at den lukker og åbner op for lyset, der kommer ind til sensoren. I få kameraer er der dog en elektronisk enhed, som skal slås til manuelt. Dette slider ikke enheden så meget i forhold til de mekaniske “lukkere”.

I praksis bestemmer lukketiden altså, hvor lyst billedet vil blive i forhold til de andre indstillinger. Jo længere lukketid desto lysere bliver billedet. Jo lavere lukketid desto mørkere billede. Men lukketiden kan også bruges til andre ting end at gøre billedet lyst eller mørkt.

En lav lukketid er nemlig perfekt til at fastfryse objekter i et billede. Dog kan billedet blive for mørkt, hvis de andre indstillinger ikke er ændret i forhold til den lave lukketid.

Ved en høj lukketid anbefales det af bruge et stativ, da billederne ellers vil blive utrolig sløret. Dette vil forekomme, da kameraet ikke bevarer sin position, mens billedet tages.
Hvis man skulle glemme sit stativ må man prøve at finde en overflade, hvor kameraet kan ligge, mens billedet tages. Man kan også med fordel bruge en kablet eller trådløs udløser, da man forhindrer rystelser, når man trykker på udløseren.

Hvis man er interesseret i at tage billeder med lang eksponering om dagen kan man med fordel anskaffe sig et ND-filter. Disse filtrer sættes på linses, hvor man så kan ændre i lysforholdene.

Forskellig lukketid

Hurtigt/lav lukketid

  • Fasterfryser objekter i billedet
  • Der forekommer ikke slør
  • Mørkere billede

Lang/høj lukketid

  • Risiko for slør
  • Lysere billede
  • God til nattebilleder

 

Foto: Photographytricks – Link

Alexander Leo-Hansen


Jeg hedder Alexander Leo-Hansen, og elsker at fotografere i min fritid. Derudover driver jeg Alexanderleo.dk, hvor jeg skriver en masse fotoguides, fototips og en masse andet.

Del dette:

Check Also

Copy

Hvad er Copy? Få 20 GB gratis lagerplads

Copy er et nyt alternativ til det velkendte Dropbox. Det vil altså sige gratis backup af …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *