Nd-Filter

Hvad er et ND-filter?

Del dette:

Et Neutral Density filter også kaldet ND-filter har én egenskab. Og det er at stoppe en bestemt mængde lys uden farverne bliver ændret. Glasset i selve filtret er tonet neutralt. Derfor har det denne effekt.

Det kan også forklares som en solbrille, som sættes foran ens kamera. Men lidt forenklet fortalt.

Hvordan bruger man et ND-filter?

Det er ret simpelt. ND-filtret sættes bare på dit objektiv, som et andet filter. Det skal bare skrues på, og derefter vil det virke alt efter hvilken type du køber.

Hvornår skal man så bruge et ND-filter?

Filteret bruges når billedet bliver alt for lyst. Det kan være at man vil tage nogle billeder i det flotte solskinsvejr på en blænde 1.8, men billedet bliver alt for lyst. Man kan selvfølgelig vælge at sætte lukketiden til 1/1000, men hvis man gerne vil skyde med en lang lukketid, hvad gør man så? Det er her at filtret har en super egenskab!
Som jeg skrev tidligere kan det bruges til at ændre mængden af lys i billedet. Dette er utrolig godt, når man tager billeder omkring daggry, eller den flotte skumring i den lokale by, da man så kan lege med lyset.

Med filtret vil det altså være muligt at have sin lukketid på flere sekunder, hvis dette er ønsket. Det nok mest velkendte billede er det flotte vandfald, eller bare vand i bevægelse. Man får en utrolig flot effekt, da vandet vil utrolig flot effekt.

Hvilket ND-filter skal man vælge?

Et ND-filter kan fås i forskellige typer. Du kan få et variabelt ND-filter, som jeg selv anbefaler. Eller man kan købe filtre, der er indstillet til et nummer. Dette nummer har noget at gøre med blokeringen af lyset. Problemet med disse ND-filtre er at man er begrænset til en bestemt lysblokering. Et variabel ND-filter har den fordel at man kan dreje på filtret til den ønskede effekt. Når man skal vælge sit ND-filter skal man huske at købe det rigtige. Man skal nemlig tjekke sit objektivs størrelse for at finde filtret der vil passe. Mit 10-20mm Sigma objektiv har en størrelse på 77mm, og derfor skal filtret også være et 77mm.

Derfor anbefaler jeg selv et Hama 77mm variabel ND-filter, som jeg selv er utrolig glad for.

Alexander Leo-Hansen


Jeg hedder Alexander Leo-Hansen, og elsker at fotografere i min fritid. Derudover driver jeg Alexanderleo.dk, hvor jeg skriver en masse fotoguides, fototips og en masse andet.

Del dette:

Check Also

Copy

Hvad er Copy? Få 20 GB gratis lagerplads

Copy er et nyt alternativ til det velkendte Dropbox. Det vil altså sige gratis backup af …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *