11 nemme tips til skarpe billeder med dit kamera

Del dette:

Døjer du med at dine flotte billeder ikke bliver så skarpe, som du forventede? Desværre får man ikke skarpe billeder ved at eje et lækkert og godt DSLR kamera. For personen bag kameraet har meget større effekt på skarpheden, når man ændre på lidt ting. Derfor vil jeg komme med 11 utrolig nemme tips til at få skarpe billeder.

Kamerastivet er utrolig vigtigt

Der er utrolig mange der desværre ikke ved at et stativ er rigtig godt at bruge. Når man bruger et stativ forhindre man nemlig rystelser, som man selv ville forårsagde. Man kan simpelthen ikke holde kameraet lige så stille, som et stativ kan gøre. Et godt tip er at tilføje massere af vægt på stativet, så det trykkes ned mod jorden. Og så skal man heller ikke gå rundt eller hoppe, mens billedet tages for så kan det være ligegyldigt, hvis man vil have skarpe billeder. Jeg vil anbefale dette stativ.

Et fantastisk stativ til rimelige penge

Fastfrys motivet med hurtig lukketid

Hvis dit motiv er en bil, menneske, ting o.l, der er i bevægelse er det utrolig vigtigt at bruge en hurtig lukketid. Det er omkring 1/1000 eller 1/800. Hvis det bliver “langsommere” vil motivet simpelthen bevæge sig for meget, og derved kommer der en sløring af motivet. Dette løses simpelthen ved brug af en hurtig lukketid.

Brug “the sweet spot”

Alle objektiver har en blænde, hvor billedet bliver lige det skarpere. Det plejer at være omkring f8-f11, hvor man kan få rigtig god hjørneskarphed i billedet. Dog tegner objektivet skarpest et par stop under den største blændeåbning. Men prøv dig frem for det kan variere fra de forskellige objektiver til at få de skarpe billeder.

Husk din fjernudløser

Når man bruger en fjernudløser, er man altid sikker på at få et skarpere billede. Det er man, fordi man undgår at trykke på udløseren selv. For når man trykker på udløseren rystes kameraet altid en lille smule. Også selvom man prøver at undgå det. Og det kan gøre et billede meget uskarpt selvom man ikke lige tror det. Et godt tip til dig, der ikke har en fjernudløser er at benytte selvudløser funktionen på dit kamera. Sæt den til to sekunder, så ryster kameraet nemlig ikke, når billedet bliver taget.

Brug den rigtige lukketid

Mange siger, hvis man bruger et 100mm objektiv må man aldrig bruge under 1/100 lukketid. Andre siger endda at man skal bruge mindst 1/200 lukketid, fordi man siger 100mm*2. Det ville altså være 1/400 på en 200mm.

Brug det rigtige fokus

ONE SHOT – kameraet fastlåser motivet, når du holder udløseren nede.

Al Servo – kameraet fastlåser motivet, men det skifter fokus, hvis noget rykker sig.

Al Focus – kameraet vælger automatisk hvilken fokus mode, der er bedst på det givne tidspunkt.

Fokus på Canon til at få skarpe billeder
Sådan ser displayet ud på Canon

Disse udtryk er dog kun gældende for Canon, da de er forskellige til hver producent. Derfor kan man ridse det op til:

Kontinuerlig fokus – bruges til motiver i bevægelse

Single – bruges ved stillestående motiver.

Brug den rigtige ISO

Brug altid så lav ISO, som du kan. Jo højere ISO, jo mere grynet bliver billedet. Sådan er det bare. Jeg anbefaler at bruge ISO 100, men mange kameraer kan komme op til 400 (nogle 800) uden at skarpheden bliver synderlig dårlig.

Brug billedstabilisator

Billedstabilisator er utrolig godt, når man tager billeder i mørke omgivelser, hvor man skal bruge en længere lukketid. Det kan dog godt give bagslag at bruge det, hvis du skyder med en hurtig lukkektid, da der faktisk gør billedet uskarpt.

Rengør din sensor

Der er alt for mange, der aldrig rengør eller får det rengjort, og det er utrolig syndt. Fordi man kan simpelthen ikke undgå at der kommer lidt støv og snavs ind på sensoren. Det er altid at foretrække en ren sensor i stedet for en snavset.

Man får hvad man betaler

Der er alt for mange, der køber det lidt billigere objektiv, fordi – ja det er billigere. Men det kan godt give bagslag, fordi glasset ikke er godt i de billige objektiver. Køb dyrt og få godt. Her er et godt eksempel 50mm f1.8, fordi det tegner utrolig skarpt.

Lås dit spejl

Utrolig mange kender slet ikke denne funktion. For når man tager et billede vibrerer spejlet, når billedet tages. En lille smule, men nok til at man kan gøre det bedre. Man kan gøre brug af “Mirror Lock-up” funktionen. Også kaldet MUP. Når denne funktion er slået til, vil spejlet blive låst før man tager billedet. Rettere sagt vil det låse, når udløseren bliver trykket halvt ned. Nu tænker du sikkert, at det ikke hjælper særlig meget. Men prøv og se denne video, hvor man har sat en laser pointer ovenpå kameraet, og testet vibrationen under et billede.

 

Alexander Leo-Hansen


Jeg hedder Alexander Leo-Hansen, og elsker at fotografere i min fritid. Derudover driver jeg Alexanderleo.dk, hvor jeg skriver en masse fotoguides, fototips og en masse andet.

Del dette:

Check Also

Få økonomisk overskud ved at låne penge nu og her

Har du brug for et ekstra tilskud til renoveringsprojektet, indskuddet til lejligheden eller blot til …

6 comments

 1. Ville det ikke være nemmere der os var en video der forklarede og vidste hvordan man ændrede de ting der, for går udfra du henvender dig til nybegynderne indenfor foto 🙂

 2. Niels Lauridsen

  Hej.
  Jeg har en Nikon – P 340.
  Jeg har lige købt et stativ til 675 kr. monopod 445 kr.
  Vil du give mig nogle råd
  Jeg vil gerne væk fra automatikken.
  Hvordan skal jeg indstille – Lukketid – Blænde – Iso.
  Til hverdag.
  Portræt.
  Landskab.
  Nat.

  På sigt
  Sony a58.
  18×270 mm objektiv som koster 1345 kr.
  i alt 4300 kr.
  Har du en bedre idé ?
  mvh. Niels.

 3. Hvis du indstiller kameraet med blænde, ISO og den lukketid du foreslår, vil det kræve de optimale lysforhold hver gang, du tager billeder. Hvad vil du først justere på, hvis der fx er overskyet og du tager naturbilleder.? Højere ISO eller lavere blændetal.

 4. Hanne Vang Hansen

  Hej Alexander,
  Jeg ville gerne spørge dig til råds omkring mit nye objektiv. Jeg købe for nyligt et Canon EF-S 15-85mm objektiv til mit Canon EOS Rebel T3 DSLR. Jeg havde dette helt nye objektiv med på en rejse, hvor jeg så desværre ikke kunne se uskarpheden på den lille skærm på kameraet undervejs, så det var først da jeg kom hjem, det gik op for mig, at mange af mine billeder er blevet ret uskarpe.
  Jeg tænkte først at det var fordi jeg havde sat lukketiden for langsomt (1/60) ift den større brændvidde. Har så efterfølgende prøvet at tage billeder med 1/100 lukketid men er stadig ikke helt tilfreds med skarpheden. Det er sat til AF, automatisk ISO og jeg justerer selv blænden afhængigt af den givne belysning osv.
  Ved du hvad det evt kunne være? Med min gamle 18-55 linse har jeg ikke oplevet problemer med skarphed. Måske bør jeg også have ISO stående fast til fx 100, men har som sagt ikke tidligere haft problemer med at have ISO’en sat til automatisk. Er det mon en fejl i objektivet? Eller er der andre indstillinger jeg bør ændre på / teste af?
  Mange tak for hjælpen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *