Sådan laver du timelapse

Del dette:

Hvis du gerne vil vide, hvordan man laver timelapse skal du læse med her.

Timelapse består af en masse billeder! Det kan være alt i mellem 200 og til flere tusinder af billeder. Det består simpelthen af billeder, som man sætter sammen til en video. Det er ikke en video, men altså billeder, der er sat sammen til en video. Dette gør at hastigheden i videoen bliver meget højere. Dette kan man dog selv bestemme, når man skal lave sin timelapse.

Når du skal tage din timelapse skal du tænke over om den skal være langsom eller hurtig. Du kan fx. vælge at få den til at være utrolig hurtig ved at tage billederne med et større mellemrum. Du kan dog også vælge ta tage billederne med at mindre mellemrum, og derved få en langsommere timelapse. Du kan fx. tage et billede hvert 5 sekund. Da videoen består af 30 billeder i sekundet vil der gå 5*30 sekunder pr. sekund i videoen. Der vil altså gå 2,5 minut pr. sekund. hvis man så vælger at tage et billede hver 20 sekund vil den vare 20*30 sekunder pr. sekund i videoen. Der vil altså gå 10 minutter pr. sekund. Man bruger som regel stort mellemrum, når man skal tage timelapse over en hel dag, og mindre mellemrum, når man tager af biler, skyer eller mennesker.

Jeg vælger fx. at tage et billede hvert sekund. Dette vil gøre videoen utrolig langsom, så man får en “blød” video. Man kan også sætte den til at tage hvert 15 sekund, og derved få en meget hurtigere video. Du kan se en video her, hvor billederne er blevet taget hvert 18. sekund.

Da jeg har taget et billede hvert 18 sekund viser videoen faktisk 9 minutter for hvert sekund. Det gør den fordi videoen består af 30 billeder i sekundet. Så siger man bare 18*30 = 540 sekunder og derved ved vi at der går 540 sekunder i virkeligheden, når videoen har kørt i ét sekund.

Du kan se min video, som jeg tog forleden ved en lokal bro, der går over motorvejen. Der tog jeg et billede hvert sekund, da jeg skulle få bilerne med, samt deres light trails effekt med. Jeg synes det blev utrolig godt.

Timelapse udstyr

Men hvad skal du så bruge, for at tage timelapse? Det eneste du skal bruge er et kamera, hvor du kan ændre ALLE indstillinger, et stativ og en timelapse remote, så du kan få billederne fra en god vinkel.
Når du skal finde pladsen til stativet, skal det stå utrolig stabilt. Hvis der kommer rystelser under billederne vil dette kunne ses i den færdige video. Det samme gælder for kameraets indstillinger, da det absolut ikke må stå på auto.
Hvis en af kameraets indstillinger står på auto vil man opleve en flimren i sin endelige video. Dette vil ske, da kameraet ændre indstillinger for hvert eneste skud. Så man skal altså indstille sin ISO, lukketid, blænde og fokus. Hvis en af disse indstillinger står på auto vil flimren opstå. Du må altså under ingen omstændigheder stille det på autofokus – stil den på manuel fokus. Når man skal tage billederne gør jeg brug af min timelapse remote. Den kan indstilles til at tage et billede hvert sekund eller hvert 120 sekund, hvis det er det jeg ønsker. Jeg har altid brugt min Hähnel Giga T Pro, som jeg købte i tidernes morgen. Den kan virke lidt dyr, men den har været utrolig handy, og pålidelig hele tiden. Og når jeg har haft den i snart 3 år vil jeg mene det er godt givet ud. Dog kan man hente diverse programmer ned på sit kamera, og derved sætte en timer på samt mange flere ting. Jeg bruger dog min remote, da jeg ved den altid virker, og har haft virkelig stor succes med den.

Når du skal tage dine billeder så husk at tage dem i RAW. Dette vil gør det utrolig nemt at redigere. Du kan fx. vælge at redigere et af billederne, og kopiere de valgte indstillinger over til de andre i lightroom. Jeg vil dog foreslå at bruge et hukommelseskort på 32 – 64 GB, hvis du regner med at tage nogle tusind billeder, da de godt kan fylde lidt. Her bruger jeg selv et Sandisk 32 GB Extreme Pro, som både har utrolig meget plads, men også en super hurtig læse- og skrivehastighed, som er nødvendigt, når man skal tage mange billeder lige efter hinanden. Det er helt klart værd at inverstere i sådan et SD-kort.

Timelapse video

Når du har taget alle dine billeder skal du lave videoen. Den såkaldte timelapse. Jeg gør det personligt selv i Final Cut Pro, da jeg har en MacBook Pro. Du kan se denne guide, hvor det udføres korrekt. Jeg vil dog lige beskrive processen her.
Det første jeg gør er at importere billederne ind i FCP. Derefter trækker jeg dem ned i mit projekt. Jeg markere alle billederne, og sætter varigheden til 00:01. Derefter højreklikker jeg, og trykker på “New Compound Clip”. Nu er alle billederne blevet til en film, og så kan du eksportere filmen ud i fuld HD format – 1920×1080.

Alexander Leo-Hansen


Jeg hedder Alexander Leo-Hansen, og elsker at fotografere i min fritid. Derudover driver jeg Alexanderleo.dk, hvor jeg skriver en masse fotoguides, fototips og en masse andet.

Del dette:

Check Also

Få økonomisk overskud ved at låne penge nu og her

Har du brug for et ekstra tilskud til renoveringsprojektet, indskuddet til lejligheden eller blot til …

32 comments

 1. tænkte på hvad din remote hedder? evt. et link til der hvor du har købt den 🙂 ellers fed guide! er meget interesseret i at købe en remote billigt 😛

 2. Hej Alexander, Jeg skal lave en timelapse af en marathon rute. Jeg har tænkt på at montere et Go Pro på en motorcykel. Hvad tænker du om det?

  • Hej Per
   Det synes jeg bestemt er en god idé. Du skal dog overveje intervallet, når den skal tage billederne. Hvis der er for “langt” i mellem billederne vil turen gå lynende hurtigt.
   Så jeg ville regne ud, hvor mange billeder dit SD-kort kan have plads til. Det kan fx være 4000.
   Og det tager måske en time – halvanden time i forhold til trafikken.
   Lad os sige 75 minutter.
   75 x 60 = 4500
   Så jeg ville tage et billede hvert sekund eller andet sekund.
   Jeg tog selv timelapse ved Copenhagen Marathon, da alle kom i mål.
   Held og lykke 🙂

 3. Hej Alexander!
  Jeg skal lave en 20 sek timelapse-video af mig selv, der lægger puslespil… Hvordan griber jeg det an – hvad vil du anbefale? Kender ikke rigtig noget til det. Jeg har fået lov at låne en kammerats spejlreflekskamera, men har ikke fjernbetjent udløser eller andet. Hmm, og hvilket program skal jeg bruge til at sætte billederne sammen så det bliver til en video?

  På forhånd tak

  • Hej Mira
   Det kommer meget an på hvilket kamera du låner. Hvis det ikke har en indbygget timelapse funktion, skal du købe en timelapse remote, så du kan fotografere med intervaller.

   Det er næsten ligegyldigt hvilket program du bruger, da de fleste kan lave en timelapse video ud fra en masse billeder.

   • Har du et konkret forslag til godt program til at sætte sammen med – synes ikke de fungerer dem jeg kan finde (har du noget på dansk) ?

 4. Hej Alexander.
  God guide, men har et par spørgsmål.
  Er ude i at lave en LANG time lapse, vi snakker omkring 70 timer. (Henover et LAN party)
  – Hvilket mellemrum mellem billederne ville du foreslå?
  – Der er primært meget mørkt om natten, så overvejer at lave den kun i de mere lyse timer, kan man lave noget hvor den starter af sig selv, og kun køre i lad os sige 10 timer?
  – Der er kun 32 GB at gøre godt med, så tænker JPEG filer, da RAW fylder utrolig meget, og det vil gøre vi skal tømme kortet hele tiden. Hvad siger du til det?

  mvh.

  • Hej Mathias
   Hvis vi siger du tog et billede hvert minut (60 sekunder) vil videoen vare 54 sekunder, hvis du fotograferer i alle 70 timer. Dette vil selvfølgelig se utrolig hurtigt ud i filmen, så du kunne måske sætte det ned til hvert 10 sekund. Dog vil du så gå fra 1600 antal billeder til næsten 10.000 billeder. Dette kræver tildels meget plads, men videoen vil også blive meget længere.

   Holder i jeres LAN udenfor, når du siger det bliver mørkt om natten. Ellers kan du bare helt droppe, at fotografere om natten, hvis lyset er for dårligt til dette.

   JPEG filer vil nok være vejen frem. Du kan dog godt bruge to SD-kort, hvor du så hurtigt skifter det, når det løber tør.

 5. Maria Molke Rediin

  Hej Alexander

  Tak for en fin gennemgang 🙂

  Har du også erfaring med timeplapse apps?

 6. Hejsa Alexander.
  Fede tips.. Jeg er ved at lave et projekt hvor vi tager et billede om morgenen og et billede til eftermiddag, det er for at se årstiden og det er til den børnehave jeg arbejder i, men men jeg kan ikke finde noget program jeg kan bruge.. har du en ide til dette,
  helsen Rikke

 7. Hej Alexander

  Jeg skal til at lave en timelapse video over en rigtig lang periode. Jeg har anskaffet mig en timelapse remote og forstår også hvordan den virker osv.
  Men der er en ting jeg ikke forstår…hvordan kommer jeg udenom at lyset ændrer sig i løbet af dagen? Umiddelbart forstår jeg det sådan, at jeg skal indstille eksponerings tiden på remoten, men dagens skiftende lysforhold vil jo gøre at eksponerings tiden bør være forskellig i løbet af dagen…hvordan styrer jeg det?
  Kan jeg mon komme udenom det med noget semi-auto på kameraet?

  Mange hilsner
  Dorte

 8. Hej Alexander,

  Jeg har en asus computer, kan du anbefale et redigerings program til den? Jeg kan ikke downloade Final Cut pro.

  Mange hilsner
  Ana

 9. Hej Alexander
  Jeg har prøvet at lave timelaps på imovie, dog kan billedet ikke afspilles under 0.1s/billed. kan Final Cut pro afspille billeder på mindre end 0.1s/billed? Jeg vil helst have 0.04s/billed da det svar til 25 billede/sek (fps).

 10. Hej. Hvis jeg skal lave en time lapse film over et hus projekt som var 7-8måneder og jeg gerne vil have et kamera der kan tage billeder hver 2-3time,dog ikke om aften/natten og i weekenden. samt kan tåle at side udenfor i denne periode.
  Hvad har jeg brug for at udstyr?
  Håber i/du kan hjælpe 🙂

  • Hej Martin, du kan overveje at købe et GoPro, da det kan tåle alt slags vejr

   • Var også min første tanke. Men over så lang tid skal der jo være tilsluttet strøm. Og som jeg læser det, kan der ikke komme lader kabel, igennem når kameraet har coveret på. Tager man det af, er det vel ikke velegnet til udendørsbrug ?

 11. Hej. Har du fundet en løsning? – jeg skal igang med samme projekt. et byggeri over 12 mdr. ?

 12. Jeg har også samme udfordring lige pt.
  Vi går igang med at bygge en ny bilforretning – og det varer ca 6 mdr.
  Jeg vil rigtigt gerne om man kan lave en TimeLapse i den periode.
  Måske du skulle stå for det mod betaling? 🙂

 13. Hej Alexander
  Er total amatør men fik nogen gode skud med det gamle Ricoh R8, der desværre går i hak nu.
  Mine 2 spørgsmål: ville du anbefale et brugt Olympus E-330 med tre lenser for 900kr? Ved pt ikke hvor mange skud den har taget.
  Nr 2: E-330 har 150.000 skud opgivet som nominel levetid. Ville du bruge sådan et kammera til timelaps eller er det kun gopros der bliver misbrugt til det?

 14. Hej Alexander
  Har et sony a6000 kamera og vil godt prøve at lave timelapse. Har du nogen forslag til remotes til kameraret? Evt link ville være stor hjælp. Og hvis jeg nu skal sætte mit kamera til at tage billeder hen over natten hvad skal jeg så sætte den til?

 15. Hej Alexander

  Jeg er total nybegynder inden for timelapse redigering. Hvilket redigeringsprogram vil du anbefale til Windows.

 16. Hej Alexander. Tak for denne side.

  Jeg skal til at filme en 15 dages byggeri/monteringer af et kæmpe ellastbil-batteri. Filmen skal gerne vare 3-4 min. og der skal tages billeder 8 timer gange 15 dage. Jeg er fotograf og har et Canon mark !!. Jeg kan være tilstede den første dag og sidste dag i processen, men ellers skal mekanikkerne selv tænde for kameraet hver dag. Jeg overvejer at købe et go-pro, fordi jeg godt kan bruge det senere hen til andre ting også. Men jeg kan vel også bruge mit Canon Mark II? Hvad anbefaler du og er der andet jeg skal tage stilling til? Jeg har styr på lyssætning!

  Det hele sker på fredag, så jeg håber du kan nå at svare hurtigt! På forhån tusind tak.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *