HDR billede

Hvordan laver man HDR?

Del dette:

“High Dynamic Range imaging” er forkortet HDR. Det laves ved at sammensætte tre billeder, hvor eksponeringen er forskellig. Et “normalt” billede, et overeksponeret billede og et undereksponeret billede. Dette skaber den velkendte effekt, som HDR-billeder har. Det sker fordi de lyse og mørke områder bliver utrolig detaljeret.

Hvorfor skal jeg bruge HDR?

Alle kameraer begrænset til at opfange detaljer, når sensoren udsættes for lys. Det vil opstå, hvis du tager billeder med manuel eller auto. Den vil ikke kunne få alle detaljer med, hvis billedet er lyst med skygger. Man kan vælge at gå på kompromis og derved miste detaljer i billedet, eller man kan gøre brug af HDR. Derfor er disse situationer gode at bruge HDR:

  • Landskabsbilleder (Stor kontrast mellem himmel og jord)
  • Portrætter i solskin
  • Steder med lidt lys

Hvornår skal jeg ikke bruge HDR?

Det skal du aldrig bruge, når der er bevægende mennesker på billedet. Det kan fx. være i byen, hvor der hele tiden kommer folk gående forbi. Dette vil give et utrolig sløret billede, da lukketiden vil være høj på et af billederne.
Tænk om det ser bedst ud i HDR eller på et “normalt” billede. Et landskabsbillede kan sagtens se meget bedre ud, hvis det er normalt i forhold til HDR. Det kommer an på situationen.

Hvordan laver man HDR?

Billeddisplayet på Canon, hvor man kan vælge den ønskede eksponering på de tre billeder

For at kunne lave billedet skal du have få ting. Du skal bruge et stativ, kamera, manuel udløser og et redigeringsprogram. Husk altid at tage dine billeder i RAW
Stativet bruges til at få tre billeder, der er 100% ens ud over de forskellige eksponeringer.
Kameraet skal kunne sættes på 100% manuel. Dette skal gøres, da vi skal kunne styre ISO, lukketid og blænden. Derefter skal man sætte den til -3 og +3.

Når de tre billeder er taget skal du gøre brug af redigeringsprogrammet. Dette kan gøres i Photoshop, men jeg foretrækker at bruge Photomatix Pro. Det er et program, der er lavet specielt til HDR-billeder. Derfor er det også super nemt og utrolig simpelt.

Man åbner programmet. Trykker på “Load Bracketed Photos”. Vælger sine billeder, og trykker “ok”. Derefter laves billedet. Nu kan du vælge at redigere det yderligere. Du kan gøre brug af deres instragram-lignende templates, eller selv vælge at køre med sliderne.

Dog kan man også bruge Photoshop til at lave HDR-billeder med. Først åbner du programmet. Derefter trykker du på File >Automate > Merge to HDR Pro. Nu skal du vælge dine billeder, og derefter trykke på “ok”. Nu har du dit HDR-billede. Du kan dog også vælge at ændre det lidt mere. Photoshop har også instagram-lignende templates, som man kan gøre brug af.

Alexander Leo-Hansen


Jeg hedder Alexander Leo-Hansen, og elsker at fotografere i min fritid. Derudover driver jeg Alexanderleo.dk, hvor jeg skriver en masse fotoguides, fototips og en masse andet.

Del dette:

Check Also

Få økonomisk overskud ved at låne penge nu og her

Har du brug for et ekstra tilskud til renoveringsprojektet, indskuddet til lejligheden eller blot til …

11 comments

  1. Wow! Du forklarer det simpelthen så godt! Selvom jeg vidste det hele i forvejen… Hvis jeg bare havde læst denne guide, istedet for det jeg gjorde, læste 20 forkellige… Jeg takker, på andres vejene… Underligt nok! Fortsæt det gode arbejde! 🙂

  2. Utrolige god beskrivelse, mange tak.
    HDR… Tjek!

  3. Hej Alexander,

    Din guide er god og simpel, men jeg synes dit eksempelbillede er yderst forkert at bruge til at forklare HDRi. High Dynamic Range Image, er et billede hvor du får detaljer i både skygge som i highlights – hvilket teknisk set gør billederne flade og kontrastløse – men er fantastisk til landskabsbilleder, fordi det er muligt at få både himmel og land med på samme billede. At få både bygninger og den mørkeblå tusmørke himmel med. Det ‘morderne’ HDRi, der i øvrigt ofte er overdrevet, samt dit billede – er en kunsterisk tolkning, men ikke teknisk korrekt. Dit eksempelbillede er meget kontrastfuldt med både dybe detaljeløse skygger og highlights. Metoden du beskriver for at opnå HDRi er korrekt, tolkningen er dog din egen, men teknisk ikke korrekt.
    Dette er et teknisk korrekt HDRi: http://en.wikipedia.org/wiki/File:StLouisArchMultExpToneMapped.jpg og dette er en kunsterisk overfortolkning: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Kobrin_suvoros_st..jpg

    Mvh Luise

  4. fedt forklaret! Er pogrammet gratis? 🙂

  5. “Det laves ved at sammensætte tre billeder, hvor eksponeringen er forskellig.”

    HDR kan også sagtens opnås med mere end 3 eksponeringer, dog afhænger det lidt af hvor mange forskellige stops du kan vælge i dit kameras såkaldte “auto bracketing mode”.

    • Hej Jeppe

      Du har selvfølgelig helt ret. Normalt laves HDR ud fra 3, 5 eller 7 billeder. Det kan dog sagtens laves af flere billeder. Jeg plejer faktisk, som regel at tage billedet, hvor den er i -3, og så kører den 2 hak op i lukketid. Dette gør jeg indtil jeg når +3. Det kan godt give mig 20 billeder.

  6. Frits Helm-Petersen

    Hej Fed side. Kunne du lave en forklaring hvordan man “koger” billederne sammen i photoshop 12. På forhånd tak. Send evt. På mail

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *