RAW er fællesbetegnelsen for alle kameraproducenternes rå billedeformater. RAW-filen bliver ikke bearbejdet på samme måde som JPEG, som et normalt kompaktkamera tager. Det faktisk slet ikke behandlet på nogen måde.
Derfor navnet rå. Man kan skyde i filformatet raw på alle spejlreflekskameraer. Det vil sige at RAW-filen indeholder hver enkel pixels lys, som er blevet opfanget på sensoren. Når du skyder i RAW vil du også få flere farver med på billedet.
Du får mindst 8 bits pr. pixel. Dog kan de fleste spejlreflekskameraer fange imponerende 36 bits pr. pixel.
Det vil altså sige at man får det originale billede, som man derefter kan redigere. Alle disse ting lyder virkelig godt – og det er de også! Men når disse “ekstra” ting kommer ned på billedet bliver det også større. Det fylder simpelthen mere på dit SD-kort.
Det plejer som regel at fylde omkring 4 – 6 gangere mere end JPEG. Så køb hellere et SD-kort på 32 GB, så er man godt dækket ind.
RAW-formatet kræver også specielle redigeringsprogrammer, da ikke alle programmer kan arbejde med RAW. Jeg bruger selv et Sandisk kort, som har en høj skrivehastighed. Du kan med fordel købe et Sandisk 32 GB Extreme Pro.
Du kan dog arbejde med filformatet i Lightroom, Photoshop, Capture One og mange flere.
Redigering af RAW
Hvis du gerne vil redigere dit billede vil jeg klart anbefale Adobe Lightroom 4. Det er super enkelt og lige til, når man skal redigere sine flotte RAW-billeder. Her til højre kan du se redigeringsmulighederne i Lightroom. Man kan ændre på eksponeringen, hvis man nu ikke lige fik skudt sit billede på 1/320, som man gerne ville. Man kan også ændre kontrasten, hvidbalancen og meget mere.
Hvorfor bruge RAW?
Du skal bruge filformatet, fordi du netop får et meget flottere billede, da du får det rå billede. Dette vil gøre det meget nemmere at redigere efter, samt RAW-formatet falder ikke i kvalitet, når du redigere i det.
Fordele ved brug af RAW:
- Ingen kvalitetstab
- Flere data i billedet
- Bedre til efterredigering
Ulemper ved brug af RAW:
- Filen fylder mere
- Du skal bruge specielle programmer for at redigere
- Fylder bufferen hurtigere på dit kamera
Hvis du vil vide hvad forskellen på RAW-format og JPEG-format kan du læse om JPEG-formatet her
Foto: Jackie Omana – Link
jpg er et for mat som alle fotografer er blevet enige om at bruge fordi det netop kan “pakkes ud” af alle.
det har en expert group i et fælles europa fundet ud af. Raw formatet er knyttet til hver producent af kameraer, fordi de har hver deres algoritme de gemmer i, og den vil producenterne ikke gøre fælles, fordi de hver for sig mener at deres er den bedste. Derfor bliver man nødt til at hente firmaets egen rawfortolker til at pakke billedet ud til andre platforme. Det er som regel ikke noget problem, fordi producenterne har forstået vigtigheden af at deres udstyr kan bruges i forbindelse med alt muligt software. I digitaliseringens barndom var det et stort problem, især med video. Derfor blev der dannet expert groups inden for digitale medier. Både for foto, video og lyd. For exempel er det videoformat vores fjernsyn kører med for tiden nemlig mpeg4 en forkortelse af “motion picture expert group 4”, altså det eroupæiske udvalgs gruppe 4 der har udviklet det format som alle broadcastere kan pakke ud og sende på deres sendeudstyr. dvs producenterne af hardware er blevet enige med det europæske udvalg om at deres algoritme for et signal kan konverteres til det fælles broadcastsignal mpeg4. Der er stadig expert groups der aarbejder med kommende signaler. Inden for video havde vi mpeg2 så fik vi mpeg4 og næste gang er det vist mpeg8. mp3 lydformatet som bliver brugt alle mulige steder er i virkeligheden mpeg3 altså motion picture expert group 3. Selv om det kun er lyd hedder gruppen motion picture, men det var fordi ambitionen for mpeg3 var det skulle have været både billed og lyd ,men det blev kun lyd fordi markedet ikke kunne vente.
Venligst Thomas
Hov jpg skal være jpeg altså den expertgruppe af fotografer der fik gennemført en standard som alle aviser for exempel kunne bruge, uanset, hvilket kamera billedet var taget med. Det er så en skam at det er et format der forandre sig for hver gang det bliver brugt.