mandag, januar 30, 2023
Forside » Foto Ordbog » Hvad er JPG?

Hvad er JPG?

1 Stjerne2 Stjerner3 Stjerner4 Stjerner5 Stjerner (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Del dette:

Når man tager et billede gemmes der en fil på SD-kortet. Denne fil hedder typisk JPG (Joint Photographic Experts Group), da dette er standardformatet for alle kameraer. Når kameraet gemmer billedet sker der en proces. Alle informationerne (billedet), som sensoren i kameraet opfanger bliver gemt hurtigt, så nogle farver ikke bliver gemt. Derfor har jpg-billeder kun 8 bit, da den gemmer det “groft”. Disse farver vil altså vare tabt for altid. Billedet bliver komprimeret og “redigerer” billedet på en måde, da det som sagt bliver komprimeret af kameraet. Dette ses tydeligt på det samme billede i jpg og raw. Man kan dog sætte kameraet til at gemme det “rå” billede. Det kan du læse mere om her. 
Da billedet bliver komprimeret vil der ske et tab af bytes i billedet. Dette vil også ske hver gang man redigerer billedet, og gemmer det på ny. Denne komprimering kan dog indstilles på selve kameraet. Også kaldet lav/høj kvalitet. Jo lavere kvalitet, jo mere komprimering. Så kan i nok regne resten ud 🙂

Det gode ved JPG-formatet

Men nu tænker du måske – hvorfor bruger JPG, når kvaliteten ikke er lige så god, som RAW. Det gør man fordi:

  • Alle redigeringsprogrammer kan arbejde med .jpg
  • God farvedybde
  • Mest brugte format
  • God kvalitet på lille plads
  • Klar til print
  • Alle internetsider “godkender” dette format

Alexander Leo-Hansen


Jeg hedder Alexander Leo-Hansen, og elsker at fotografere i min fritid. Derudover driver jeg Alexanderleo.dk, hvor jeg skriver en masse fotoguides, fototips og en masse andet.

Del dette:

En kommentar

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*