Sådan laver du ståluld billeder

Del dette:
Ståluld billede
Dette er mit første ståluld billede

Jeg er tit blevet spurgt ind til mit billede, hvor min ven laver en ildkugle. Det er faktisk utrolig nemt at lave, men også en sjov måde at gøre det på. Fordi folk regner ikke lige med at det er sådan man gør. For det eneste man skal bruge er et piskeris, en snor og noget ståluld. Jeg vil nu beskrive hele processen med fine billeder og beskrivelser, der omhandler hvert punkt, så alle kan lave disse billeder.

Udstyr til ståluld billeder

For at tage disse billeder skal du bruge rigtig få ting.

  1. Et piskeris, hvor der er et “øje” i enden. Altså et hul, så man kan binde en snor fast til piskeriset.
  2. En snor som beskrevet for oven.
  3. Et hvilket som helst kamera. Jeg foretrækker dog et spejlrefleks for at få et bedre billede.
  4. Et stativ eller en meget rolig hånd (det er dog meget svært), så billedet er knivskarpt, da den mindste rystelse vil gøre gnisterne slørede.
  5.  Ståluld. Gerne så “fint”, som muligt, da det vil brænde bedre i forhold til det mere grove.
  6. En lighter.
ståluld
Sådan en rulle ståluld skal man bruge

Da jeg regner med at man allerede har et kamera og stativ vil resten koste under 100 kr. Ståluldet kan købes i diverse byggemarkeder, så det er utrolig nemt at finde. Jeg ved selv at det kan købes billigt i jem og fix.

Fremgangsmåde

Man river et stykke af ståluldet og river gerne dette godt fra hinanden. Det vil gøre at de små stykker brænder bedre i forhold til et stort stykke. Det virker i hvert fald bedst for mig. Derefter putter du det ind i piskeriset, så det gerne sidder tæt sammen og godt fast. Husk at binde snoren fast til piskeriset, så man kan svinge det ordenligt. Ellers kommer gnisterne for tæt på en, hvis man bare holder piskeriset i hånden. Nu tager du lighteren og tænder noget af ståluldet. Der vil ikke gå ild i det, som man vil tro. Der vil kun komme nogle gløder/gnister. Det man skal gøre nu er at man skal svinge det hurtigt efter, da det så vil begynde at brænde. Dette sker på grund af mængden af ilt, der pludselig kommer under svinget.

Fokus

Det er utrolig vigtigt, at man finder det rigtige fokus, FØR man tænder ståluldet. For at finde det rigtige fokus fik jeg min ven til at stå foran kameraet og oplyste sit ansigt med sin iPhone. Når det stod knivskarpt sætter jeg den på manuel fokus, da kameraet ellers vil autofokuserer før man tager billedet.

Hvilke indstillinger skal man så bruge

Dette spørger folk også altid efter. Det er utrolig svært at svare på, da situationen bestemmer. Jeg foreslår dog folk at gøre dette om aftenen/natten, da gnisterne virkelig får sin tydelighed på billedet på dette tidspunkt. Angående de forskellige indstillinger vil jeg klart anbefale at bruge ISO 100, så man ikke får støj på billedet. Blænden anbefaler jeg at sætte mellem f7-f11, så man får en god dybde i billedet. Lukketiden har jeg på alt mellem 3 – 10 sekunder. Det kommer an på de andre indstillinger om det bliver for lyst eller for mørkt på det givne tidspunkt.
man kan også bruge BULB funktionen, så man virkelig kan starte og slutte billedet på det rigtige tidspunkt. Jeg synes nemlig at billedet skal “slutte”, når det stopper med at brænde.

Svinget

For at få et fedt billede kan man lave svinget på forskellige måder. Det kan være det “normale” sving, som også ses på mit billede øverst, men man kan også svinge ståluldet over hovedet. Det skal man dog lige passe lidt på med.
Man kan også dreje rundt, mens man svinger ståluldet. Så får man en fed effekt synes jeg selv.
Man kan faktisk svinge det på den måde man nu synes er bedst.

Sikkerheden

Man skal altid passe på når man leger med ild. Derfor synes jeg også at man skal være varsom, når man laver dette trick. Derfor anbefaler jeg at man har hue, handsker og generelt bare massere af tøj på. Måske sikkerhedsbriller, hvis man vil dette. Vi lukkede selv øjnene, når vi gjorde dette. Man skal også passe på hvor man gør det henne. Der skal helst ikke være brandfarlige eller tørre ting tæt på. Derfor er det dumt at gøre i skove, marker osv. Man kan altid have noget vand med for en sikkerhedsskyld, og gerne en mobil så man kan ringe efter hjælp, hvis uheldet skulle være ude.
Og en sidste ting er vinden! Man skal lige tænke over om gnisterne tages med vinden, og hvilken vej er så det. Jeg dummede mig selv en gang, hvor gnisterne fløj mod mig, da jeg stod bag kameraet.

Steder

Ståluld billeder
Endnu et billede, hvor vi bruger ståluld

Når man skal tage billedet skal man også tænke over hvor det skal tages. Vi valgte selv at gøre det i en tunnel, så man får det fede effekt, når gnisterne rammer muren, så der dannes en ramme af gnister. Man skal dog lade vær med at bruge en tunnel, hvor lygterne virker, da det er som lysspots i billedet. Vi var heldige at finde en tunnel uden lygter efter noget tid. Man kan også tage de på kæmpe områder, og gnisterne op i flere meter. Ellers skal man bare tænke på nogle fede steder, og så gøre det.

Alexander Leo-Hansen


Jeg hedder Alexander Leo-Hansen, og elsker at fotografere i min fritid. Derudover driver jeg Alexanderleo.dk, hvor jeg skriver en masse fotoguides, fototips og en masse andet.

Del dette:

Check Also

Få økonomisk overskud ved at låne penge nu og her

Har du brug for et ekstra tilskud til renoveringsprojektet, indskuddet til lejligheden eller blot til …

5 comments

  1. Fed effekt, den skal da helt sikkert prøves engang.

  2. Super fed beskrivelse! skal jeg da helt klart prøve!

  3. Lukketid? Er det et supermarked 😛

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *