Levende ild er et taknemmeligt motiv

Del dette:

Den overskrift er egentlig en sandhed med modifikationer, for på den ene side så er levende flammer altid dybt fascinerende at betragte, og på den anden side så er det noget af en kunst at indfange det magiske ved ilden i et foto.

Flammer er både nemme og svære at fotografere

De fleste kender fornemmelsen ved at sidde og stirre nærmest meditativt ind i levende flammer. Flammerne fascinerer og hypnotiserer, og ens tanker er ikke længe om at tage på langfart, når blikket dvæler ved dem.

Levende flammer i alle former er altid et dragende syn. Og er disse flammer mere eller mindre under kontrol, så er de også en garant for den gode stemning. De hygger, de sætter en rolig stemning og de inviterer til fortrolighed.

At fotografere levende ild

Derfor er levende ild et meget yndet motiv at formidle – det er det også for fotografer. Det er bare ikke særlig nemt at indfange den visuelle side af et tændt stearinlys, en brændeovn i funktion eller et bål. Ild er nemlig flygtig, og det lys, det udstråler, er oftest omkranset af et dunkelt eller ligefrem mørkt rum.

Det har kameraet svært ved at indfange og gengive, så det præcis viser det, som det ser ud i virkeligheden. Regel nummer et er, at du skal undlade at bruge blitz, når du fotograferer levende ild. Og så skal kameraet selvfølgelig holdes helt i ro, mens billedet tages. Gør du det, er chancen for, at du får et nogenlunde realistisk foto større.

Til gengæld har du gode muligheder for at få nogle virkelig skønne billeder i kassen. Det skyldes jo for det første, at ild er et så taknemmeligt motiv og for det andet, at stemningen omkring ilden er speciel. Er der nogen personer på billedet, vil disse også aftegnes blidt i flammernes skær, og på den måde går mange forudsætninger for at få et godt billede op i en højere enhed.

Fotografier af levende ild udendørs

Et bål, en grill, en fakkel eller en lanterne er ikke nær så vanskelige at få gode på billeder som indendørs levende flammer kan være. Det skyldes netop, at det foregår udenfor. Baggrunden for et bål vil typisk være ensartet mørk som en naturlig baggrund for det lysende bål. Det vil de fleste kameraer godt kunne gengive uden de store problemer.

Mennesker omkring et bål i dagslys, fx børn, der bager snobrød, vil også være et taknemmeligt motiv både på den ene og den anden måde. Det er også forholdsvis nemt at fotografere med et godt resultat.

At fotografere levende ild indendørs

Et tændt stearinlys kan også være en udfordring at fotografere. Det skyldes netop det, at det er levende og dermed i konstant bevægelse. Det kan være svært for autofokussen at “vide”, hvad den skal stille skarpt på. Her må der noget manuel indstilling til, hvis stearinlyset og dets omgivelser skal stå på billedet, som det gør i virkeligheden.

Ild i pejsen eller brændeovnen kan være lige så vanskeligt af afbilde. Specielt hvis ovnen eller pejsen er sort, kan det være lidt af en kunst at gengive det smukke syn af levende ild eller gløder.

Skal man have held med at gengive levende ild i en pejs, så kunne du måske vælge at fotografere en biopejs, hvis flammer er mere kontrollerede og mindre hede.

At levende ild er dragende i sin skræmmende skønhed er velkendt, af gengive det kunstnerisk er netop – en kunst. Det er en vanskelig kunst, men når det lykkes, er resultatet fantastisk.

Du kan se flere tips til fotografering her.

Alexander Leo-Hansen


Jeg hedder Alexander Leo-Hansen, og elsker at fotografere i min fritid. Derudover driver jeg Alexanderleo.dk, hvor jeg skriver en masse fotoguides, fototips og en masse andet.

Del dette:

Check Also

Skal dit hjem sælges? Sådan tager du de perfekte billeder!

Ét billede er mere værd end tusind ord. Dette gælder i hvert fald når dit …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *