Sådan fanger du de bedste billeder i omgivelser med svagt lys

Del dette:

Ligegyldigt om du er amatør- eller professionel fotograf, vil du støde på situationer, hvor det kan være sværere at fange det helt rigtige øjeblik end andre. Svag belysning kan især være en sådan lejlighed.

Det kan være, at du ønsker at fange et magisk øjeblik til et aften-bryllup, dyreadfærd ude i naturen, som kun kommer frem efter mørkets frembrud eller måske intensiteten af en gruppe, der sidder i et mørkt rum og lige har vundet en stor gevinst på www.mariacasino.dk/bingo. Vi giver dig nogle tips her, der hjælper ud af mørket og ind i lyset.

Vælg manuelle indstillinger

Hvis du vil tage gode billeder, kan du gøre brug af dit kameras automatiske indstillinger. Men hvis du vil tage ekstraordinære billeder, skal du klare det manuelt. Mange mener, at hvis du vil have de bedste indstillingsmuligheder, skal du kigge mod et DSLR-kamera – også kendt som digital single-lens reflex eller et digitalt spejlreflekskamera. Grunden til dette er, at fotografering i svagt lys kræver mere avancerede indstillinger, når det kommer til linser,  blænde, høje ISO-hastigheder og mere.

Gør brug af en tripod

Det er altid vigtigt at holde kameraet stille, når du tager billeder – men når du har at gøre med ekstra mørke omstændigheder, bliver det ekstra vigtigt. Billederne er nemlig ikke helt lige så tilgivende over for en rystende hånd, og forskellen vil være meget mere synlig. Hvis du gør brug af en kamera-fod, -stativ eller -tripod, sikrer du dig billederne blive så skarpe som muligt, og du vil opleve en kæmpe forskel.

Eksponering og lysstyrke

Dette er måske den letteste og hurtigste måde at skabe en drastisk ændring, når du har at gøre med svag eller dårlig belysning. Mange kameraer har i dag en funktion, hvor du kan ændre eksponering og dermed ”overdrive” den faktiske belysning på billeder. Denne form for billedmanipulation kan også ofte lade sig gøre, efter det faktiske billede er blevet taget. Det findes både på professionelt udstyr, men er også ofte tilgængelig på de fleste smartphone-kameraer i høj kvalitet. 

Andre indstillinger

I sidste ende er indstillingerne et personligt valg, da det til dels skal reflektere din personlige stil som fotograf eller kunstner. Men der er nogle indstillinger, som du børe være mere opmærksomme på end andre.

Blænde-indstillingerne er dem, som tillader hvor meget lys, der lades komme gennem linsen. En linse med en stor åbning tillader, at mere lys kommer ind, mens linser hvor blænden er lavere fungerer bedre med ”dårligt” eller svagt lys. Denne slags hurtigere linser kan du hurtigt gå hen og blive dyrere.

Sammen med dette skal du kigge på dit kameras lukkerhastighed. Denne indstilling bestemmer, hvor hurtigt ”lukkeren” går i og op, efter du har trykket på knappen til udløseren. Generelt er der enighed om, at du skal bruge den langsomste indstilling for lukkerhastighed som muligt, når du forsøger at tage utroligt gode billeder i mørke.

ISO-indstillingerne er også vigtige og refererer til sensorens følsomhed overfor lys. Hvis du har dagslys, siger man, du ikke behøver mere end 100 ISO, men hvis du har at gøre med aften- eller nattetid, kan det være alt mellem 400 til omkring 3000 ISO.

Alexander Leo-Hansen


Jeg hedder Alexander Leo-Hansen, og elsker at fotografere i min fritid. Derudover driver jeg Alexanderleo.dk, hvor jeg skriver en masse fotoguides, fototips og en masse andet.

Del dette:

Check Also

Pokerturneringer kan være en opgave for eventfotografer

Af og til kan det kræve en smule fantasi for at kunne klare sig som …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *