Hurtige måltider på SU-venligt budget

Del dette:

Som studerende, familie eller par kan det til tider være enormt krævende at finde på billige og sunde retter. Man står i supermarkedet og kigger endeløst ned i køledisken for at være kreativ og finde på noget nemt, billigt og sundt. Em oplagt mulighed er er at bruge æg. Det kan varieres i på mange måder, og kan fås relativt billigt. Et klassisk eksempel på et aftensmåltid med æg må sige at være den traditionelle æggekage. Selvom det langt fra minder om kage, er det nu engang rigtig lækkert og nemt at tilberede.

Retten er i manges øjne en gammeldags ret, som mange ikke længere tænker over at kokkerere. Men det er en skam at denne sunde, lækre og nemme ret er gået i glemmebogen. Den er nemlig nem at lave, men man kan også tilpasse retten til ens egen smag ved at tilføje mange andre ingredienser. Nogen af de mest almindelige tilføjelser til den traditionelle æggekage er bacon, purløg og tomat. Det er et nemt og sundt måltid, som de fleste uanset alder vil kunne lide. Så prøv den klassiske æggekage ad. Du kan finde en opskrift på en original æggekage lige her: Opskrift på traditionel æggekage.

Vegetarisk udgave

Men er man for eksempel vegetar er der også mange alternativer til bacon. Nogen lader sig inspirere af det italienske køkken og laver en frittata inspireret æggekage. Den indeholder i stedet for bacon, purløg og tomat, som den traditionelle danske æggekage, for eksempel løg, kartofler, gedeost og parmesan. Således bliver den traditionelle æggekage vegetarisk, hvis man er mere til et kødfrit måltid som stadig er sundt, billigt og nemt. Men æggekage er meget alsidigt, og man kan hurtigt finde på mange forskellige udgaver. Både med brug af porrer, hytteost, spinat, kartofler og al verdens krydderier.

Dog er der mange kødspisere, der holder fast i den traditionelle æggekage med bacon, purløg og tomat – hvilket er forstående, når man tænker på, hvor simpel, billigt og nemt et måltid det er. Derudover elsker de fleste jo også bacon, og i det danske køkken er det svært at komme uden om. Som studerende er det en billig måde at få kød med i sine måltider på.  Generelt kan man inspirere sin æggekage fra forskellige tærter. Hvis man ofte spiser laksetærte, kan man i høj grad lade sig inspirere af dette når man laver æggekage – så bliver det nærmest en tærte uden bund.

Kan man få for meget æg?

Historisk set var der op gennem 1950’erne en del fødevareeksperter, der mente at man skulle begrænse sit indtag af æg, og max spise ét til to æg ugentligt. Dette på grund af et højt indhold af kolesterol i æg, og at en stor indtagelse af æg kunne medføre hjertekarsygdomme på grund af åreforkalkning ved for højt indhold af kolesterol. Men kolesterol er også nødvendigt for kroppen da kroppens celler er opbygget af dette. Det er dog de senere år blevet gjort til skamme, og der er de senere år blevet et øget fokus på sundhedsværdien af æg – også i større indtag.

Æg indeholder D-vitamin

Æg indeholder en stor mængde D-vitamin. D-vitamin er vigtigt for knoglerne og er også kendt for at beskytte mod kræft. Derudover er D-vitaminet det samme vi får gennem sol, og mange danskere kan specielt i vinterperioden have mangel på dette, og derfor kan det være ekstra vigtigt at spise æg. D-vitamin styrker både knogler og nyere forskning peger også på, at ens muskelstyrke lider, ved manglende D-vitamin. Spiser man blot ét æg dagligt dækkes 10-12 procent af ens dagsbehov for D-vitamin.

Æg hjælper på ens restitution

Ikke nok med at æg indeholder meget D-vitamin, indeholder æg også E-vitamin som hjælper på menneskets restitution efter hård træning. Det forhindrer nemlig den ødelæggende iltning af kroppens væv som opstår efter styrketræning.

Derudover indeholder æg en høj mængde protein (6-8 gram protein i et almindeligt æg) og det gør det ekstra godt at spise efter træning. Mængden af protein udnytter kroppen til at reparere musklerne efter hård træning som intervalløb eller styrketræning. Efter styrketræning nedbrydes vævet i musklerne, og her er æg med den høje mængde protein med til at opbygge ekstra væv.

Alexander Leo-Hansen


Jeg hedder Alexander Leo-Hansen, og elsker at fotografere i min fritid. Derudover driver jeg Alexanderleo.dk, hvor jeg skriver en masse fotoguides, fototips og en masse andet.

Del dette:

Check Also

Pokerturneringer kan være en opgave for eventfotografer

Af og til kan det kræve en smule fantasi for at kunne klare sig som …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *