Kamera til ferie

Nyt kamera til ferien på budget – Hvilket ?

Del dette:

Vi begynder efterhånden at nærme os tiden hvor der skal bestilles ferier, og der vil du helt sikkert gerne have nogle gode minder med hjem i form af lækre billeder.

Muligheder når der skal købes kamera er kun blevet større med tiden, og det kan være en jungle for mange at finde rundt i, samt ved mange modeller er forskellen utrolig lille. Vil derfor prøve at komme med lidt ideer og tanker du skal have med, samt nogle bud på solide kamera køb.

stockvault-sea-and-the-rocks136222

Hvilket kamera til ferien er det rigtige for dig?

Præcis hvilket kamera der passer til dig handler både om hvilke billeder der skal tages, under hvilke forhold, men bestemt også hvad du syntes er brugervenligt samt en fornøjelse at benytte.

Når du tager på ferie rejser vi ikke bare forskellige steder hen, men også ens oplevelser samt interesser kan variere utrolig meget. Det er altså en god ide at skrive ned hvilke ting man har tænkt sig at se på ferien, samt hvad der er vigtig for en at få minder med hjem fra. Nogle vil på en oplevelses ferie med dykning og bjergbestigning, og her vil det være en god ide at kigge på et kamera der er solidt bygget. Andre vil måske på safari og have mulighed for at zoome langt ind for at fange dyrene, mens der også bare findes dem der vil ligge ved poolen og have billeder af sine børn.

Udover at tænke på hvad du skal opleve, er det også en god ide at se hvad du selv finder en fornøjelse at bruge. Det hjælper ikke meget at købe et fysisk stort kamera, hvis det bare ligger på hotellet, fordi det ikke er praktisk for dig at have med rundt. Uanset hvor godt kamera man har, hjælper det ikke hvis man ikke tager det med, de dårligeste billeder er trods alt dem vi ikke tager 🙂 …

Jeg vil prøve at komme med nogle bud inden for forskellige kamera typer men også forskellige priser så der er lidt til alle. Har valgt at dele dem op i 2 forskellige prisklasser, “Under 1500 kr” samt “Under 2500 kr”, hvor der burde være et godt og varieret udvalg. Man kan altid blive ved med at gå op i pris næsten til det uendelige, men mange ønsker trods alt også at der er råd til en stor is samt fadøl på ferien, så har valgt at holde det i disse prisklasser.

(Nogle af de vidste eksempler kan være listet som tilbud eller kampagne)

Kameraer under 1500 kr

Selvom mange bruger deres mobil til rigtig mange af deres billeder, kan man faktisk for under 1500 kr få rimelig meget kamera for pengene. Det er ikke alle der hverken har budget eller lyst til at ofte det store på kamera, men hellere vil bruge pengene på oplevelser, og her er nogle bud der kan kigges på:

OLYMPUS TOUGH TG-830

Det solide kamera: OLYMPUS TOUGH TG-830

Skal du på den aktive ferie med dykning og ture hvor ens kamera skal holde til lidt af hvert, vil Olympus Tought TG-830 være et rigtig godt sted at kigge. Det er ikke deres nyeste model, men med en pris på 1249 kr og en lang række features følger det stadig med helt fremme.

Rent teknisk benytter det en 1/2,3 ” sensor på 16 Megapixel, samt en Truepic VI billed processor der også sidder i deres lækre OMD E-M5 kamera kombineret med 5x optisk zoom.  Det spændende ved dette kamera er naturligvis det holdbare aspekt, og det kan klare lidt af hvert.

Ned til 10 meters dybde, klare fald fra 2,1 meter, tryk belastning på 100 kg, støv sikret samt kulde ned til minus 10 grader  vil de fleste være rigeligt godt dækket ind. Alt dette kombineret med indbygget GPS samt 1080p film mulighed, så vil dette være et helt oplagt kamera til den aktive ferie med et stramt budget.

Canon PowerShot SX270

Allaround familie kamera: Canon PowerShot SX270

Ønsker du bare at kompakt kamera hele familien kan bruge, kunne Canon PowerShot SX270 være løsningen, til en pris på under 1300 kr. Sensoren er på 12.1 Megapixel og 1/2,3″ stor, hvilket er størrelsen i langt de fleste kompakte kameraer.

Objektivet levere hele 20x optisk zoom så der er også rig mulighed for at komme tæt på oplevelserne, og film optagelser kan klares ved 1080p 60p hvilket er rigeligt til ens oplevelser.

Med Canon PowerShot SX270 får man altså lidt af det hele i et kompakt hus til turen, og skulle det være nødvendigt kan der også tilkøbes undervands hus hertil.

Canon IXUS 135

Når det skal være billigt: Canon IXUS 135

For nogle betyder prisen alt, og der findes da bestemt også kamera nede omkring de 800 kr, og helt grundlæggende minder de ofte en del omkring hinanden. Panasonic Lumix DMC-SZ3 koster omkring 750 kr og har 10x optisk zoom, hvor at Canon IXUS 135 til 800 kr må “nøjes” med 8x optisk zoom, men har derimod en lækker feature som indbygget Wifi.

Helt grundende vil man næppe se en stor forskel på disse modeller, og når der optages film må man nøjes med 720p kvalitet. Til omkring 800 kr kan man også lade børnene lege med dem, uden frygt for at miste en formue, bare ikke forvent alverden.

Kameraer under 2500 kr

Rykker man et tak op i pris begynder man for alvor, at få et i mine øjne langt mere spændende udvalg, og der begynder at dukke nogle rigtig solide kameraer op som muligheder til ferien.

Panasonix Lumix DMC TZ40

Det solide allaround: Panasonix Lumix DMC TZ40

Vil man have et kompakt kamera der kan lidt af hvert, kommer man ikke uden om Panasonic TZ40 der koster omkring 1850. Det har vundet et hav af priser, og når man ser på features kontra prisen, er der ikke mange der kommer i nærheden.

Sensoren er en 1/2,3″ på 18.1 Megapixel, der sammen med et 20x optisk zoom objektiv og 1080p film optagelse giver en solid base for at fange alle oplevelser. Af features har det indbygget GPS, Wifi, NFC samt en 3″ touch skærm, så der kan næsten ikke proppes mere ind i det kompakte hus.

Det er altså ikke uden grund at dette kamera blandt andet har fået top karakter ved Photographyblog.com, og til prisen er der ikke meget negativt at sige.

NikonAW120

Til den aktive ferie: OLYMPUS TOUGH TG-850 eller NIKON COOLPIX AW120

Olympus TG-850 bruger en 16 Megapixel 1/2.3″, den helt nye Truepic VII billed processor, samt et objektiv med 5x optisk zoom. Det kan klare vand ned til minus 10 meter, fald fra 2.1 meter, 100 kilo belastning og minus 10 graders kulde.

Man kan tage 7 billeder i sekundet, men det specielle er at det har en vippeskærm, der kan klare hele 180 grader til selffies – En vippe skærm ses sjældent på disse holdbare modeller, og er brugbart i mange situationer – Prisen ligger omkring de 2000 kr.

Det andet der er værd at kigge på er Nikon Coolpix AW120 der også benytter en 16 Megapixel 1/2,3″ sensor, hvor at objektivet med 5x optisk zoom starter fra F2.8, og er altså mere lysstærk end de fleste.

Det kan klare helt ned til 18 meters dybde, fald fra 2 meter og ned til -10 grader, så der er mulighed for selv dybere dykning. Lige for at runde det hele af er der også indbygget Wifi og GPS, så selvom det er holdbart mangler man ikke features – Prisen er omkring 2400 kr.

PANASONIC LUMIX DMC-FZ72

Når du vil HELT tæt på: PANASONIC LUMIX DMC-FZ72

Ønsker du muligheden for at komme helt tæt på, så er det værd at kigge på at super zoom kamera, og her er Panasonic FZ72 til 2000 kr en solid kandidat. Opbygningen minder mere omkring et spejlrefleks, og sensoren er på 16 Megapixel og 1/2,3 ” stor.

Det helt store ved dette kamera er det imponerende objektiv med 60x optisk zoom, der svarer til 20-1200 mm hvilket giver mulighed for både vidvinkel samt utrolig tele. Udover det store zoom område er der også en elektronisk søger, så selv i høj solskin kan man se sine motiver.

Sony NEX-3N

Den store sensor: Sony NEX-3N

Nu skal vi se på at kamera der skiller sig ud fra de tidligere, ved nemlig at være et spejlløst system kamera. Sony NEX-3N benytter E-Mount objektiver, og man har altså et stort udvalg forskellige objektiver at vælge mellem, og bygge videre på.

Til 2200 kr medfølger der et kompakt 16-50mm objektiv, og man får også en vippeskærm hvis man ønsker at tage selvfies. Ejer selv dette kamera, og selvom det er ret kompakt, er der ikke tale om et direkte lommekamera hvis det er vigtigt.

Udover muligheden for at skifte objektiv får man også en APS-C størrelse sensor, der er VÆSENTLIG større end nogle af overstående bud. Kan man derfor leve med størrelsen samt et lidt mindre zoom område, giver Sony NEX-3N og den store sensor utrolig meget kamera for pengene.

De sidste afsluttende ord

Alle overstående bud viser naturligvis kun et lille udvalg af et kæmpe stort markedet, og alle folk vil have forskellige meninger omkring hvad der er rigtigt eller forkert.

Men det viser også bare at selvom man ikke har et kæmpe budget kan man komme rigtig langt alligevel, især hvis man bevæger sig oppe omkring 2000 kr +/-.

Man kan altid diskutere hvor langt man kan presses ned i pris, men alle overstående bud viser tydeligt at udvalget bliver væsentligt større, så snart man begynder at komme over 1500 kr, hvilket er værd at overveje kraftigt.

Skal jeg nævne 2 bud der skiller sig ud er det Panasonic TZ40 samt Sony NEX-3N ud af alle overstående. Med TZ40 får man et stort zoom område pakket med features i et kompakt hus, og med Sony NEX-3N får man udskiftelige objektiver samt en rigtig stor sensor.

stockvault-young-girls-at-the-beach124714

Håber at du nu er kommet tættere på hvilket kamera du skal købe til din ferie så minderne kan komme med hjem – Uanset hvad ønsker jeg jer alle en rigtig god ferie uanset hvor den går hen.

Skrevet af Henrik Kristensen, ejer af www.kameravalg.dk

Henrik Kristensen


Hejsa - Hedder Henrik og ejer Kameravalg.dk. Har stor interesse inden for kamera verdenen og teknologi generelt, samt nyder at kunne vejlede og hjælpe andre.

Del dette:

Check Also

Få økonomisk overskud ved at låne penge nu og her

Har du brug for et ekstra tilskud til renoveringsprojektet, indskuddet til lejligheden eller blot til …

One comment

 1. Hej Henrik
  Jeg går og overvejer at skifte mit kamera ud (inden min næste store rejse, som starter i november). Jeg har tidligere haft et Sony spejlrefleks (kan selvfølgelig ikke huske modellen, men det er en ret basic udgave, da jeg ikke har så meget forstand på fotografering). Jeg har været rigtig glad for det kamera, men det er efterhånden 4-5 år gammelt og har været hele verden rundt, så det skranter lidt.
  Jeg leder derfor efter en erstatning, men denne gang kunne jeg godt tænkte mig et lidt mindre kamera, da jeg nogen gange har været irriteret over at skulle slæbe rundt på kameraet.
  Jeg bruger primært mit kamera når jeg rejser (backpacker) – dvs. at kravene til det er:
  – Det skal være let at benytte
  – Kunne tage både flotte landskabsbilleder og nærbilleder (i alt slags vejr og lys)
  – Automatisk og manuel fokus
  – Være robust (gerne kunne tåle lidt regn)
  – Mulighed for billedredigering ville være lækkert
  – Det må gerne være mindre end de ‘traditionelle’ spejlrefleks kameraer (og det behøver ikke være spejlrefleks – er som sagt ikke inde på markedet, så jeg ved ikke om der er kommet en ny type kameraer, som kunne dække mine behov).

  Generelt må det egentligt godt være et godt (begynder)kamera, forstået på den måde, at jeg primært kommer til at benytte auto-indstillingerne, men også gerne ville kunne lege lidt med det.

  Jeg ved som sagt ikke om ovenstående er generelle egenskaber ved alle kameraer eller hvordan.

  Mit budget er omrking 3.000-4.000 kr.

  Jeg håber du har lyst til at hjælpe og kan komme med nogle gode forslag.

  På forhånd tak // Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *