Manfrotto kamerahoved kamerastativ

Hvilket kamerastativ skal jeg vælge?

Del dette:

Der findes et hav af kamerastiver, og derfor kan det virkelig være en jungle, når man skal vælge sit første kamerastativ. Derfor vil jeg prøve at gennemgå de forskellige ting, som man skal være opmærksom på, når man skal vælge kamerastativ. Folk tænker tit, hvad forskellen er på et stativ. For ja der er skam stor forskel på et stativ til 300 kr. og et til 1.000 kr., og det vil jeg beskrive i dette indlæg.

Hvorfor købe et kamerastativ?Vælg kamerastativ

Ja hvorfor skal man egentlig købe et kamerastativ. Det er der mange grunde til, som jeg vil fortælle om

  1. Man får utrolig skarpe billeder kontra, hvis man skyder håndholdt.
  2. Man kan bruge en meget lav ISO.
  3. Få det ønskede billede, da man hele tiden kan indstille kameraet, og tjekke efter.
  4. Kæmpe fordel, når man fotograferer HDR eller panorama
  5. Også en stor fordel, når man fotograferer om natten
  6. God til selvportrætter
  7. God til macro
  8. Man kan filme video uden rystelse
  9. Man behøver ikke at få ondt i armen, da det sidder på stativet.

Du kan altså se at der er rigtig mange fordele, når man har et kamerastativ. Det er også super godt, når man skal skyde med lang lukketid. For man kan simpelthen ikke undgå at ryste kameraet en smule, hvis man prøver at holde det i 30 sekunder.

Opbygningen af et kamerastativ

Kamerastativer er typisk opbygget af disse simple ting

  1. Ben – Disse kan bestå af forskellige typer materiale. Aluminium, stål eller carbon er de mest brugte.
  2. Hoved – Der findes også forskellige typer “hoveder”. Der findes rigtig mange. Det mest brugte er dog et ball-head.
  3. Centerstang – Det er stangen, der løber gennem midten af kamerastativet. Den er utrolig brugbar, da man kan vende den vandret, og udbygge højden af stativet.
  4. Fødder – Disse er typisk justerbare, så man kan bruge dem i forskellige situationer.

De billige kamerastativer fås typisk med at fast hoved, og kan derfor ikke byttes om, hvis man finder et andet. Centerstangen er som regel også sat sammen med de tre ben. Dette gør det meget besværligt, da man ikke kan justerer hvert ben i en situation. Det er lige omvendt på de bedre stativer. Derfor kan man altså bruge dem mange steder, samt man kan udskifte hoved, hvis man gerne vil prøve et nyt.

Ulemper ved brug af et kamerastativ

Desværre er der også få ulemper, når man har et kamerastativ. Dem vil jeg gennemgå nu

  1. De kan være særdeles tunge. Derfor anbefaler jeg også at man køber et stativ i carbon, da man får et markant lettere kamerastativ her.
  2. De kan være svære at bruge, hvis man er i tætte omgivelser. Dog kan dette også klares med at godt stativ.
  3. De kan være dyre. Men det er som sagt bedre at købe godt udstyr i forhold til billigt og dårligt udstyr.
  4. De kan være svære at lære i starten.
  5. Hvis man ikke kender det ordenligt kan man ødelægge sit kamera, hvis man ikke har fastgjort hovedet. Jeg taler af erfaring.

Hvad skal man tænke på, når man skal vælge kamerastativ

Der er mange parametre, når man skal købe sit første kamerastativ. Disse parametre har selvfølgelig en stor effekt på prisen, og det vil jeg også tilføje, når jeg gennemgår tingene.

Bæreevne

En fejl mange førstegangskøbere laver. De køber et billigt stativ, da de lige vil komme i gang, men de kigger aldrig på vægten det kan bære. For hvis man har et tungt kamera kan det være at stativet slet ikke kan bære kameraet. Det kan hurtigt forsage ødelæggelser på kamera eller stativ. Så hav altid dette tal in mente, da ens kamera altid kan stige i vægt. Det kan være et nyt objektiv, der vejer en del mere end det gamle.

Højden

Standardrådet til at vælge sit første kamerastativ er at gå efter en max højde, der måler ens egen højde. For man behøver ikke ekstra højde, hvis man alligevel ikke kan se i søgeren. Man skal dog heller ikke købe et stativ, der er for lavt. For så skal man stå med bukket ryg hele tiden.

Kamerastativets vægtKamerastativets fødder

Stativet skal jo heller ikke veje et ondt år, når man skal bærer rundt på det. Derfor er jeg fortaler for at bruge carbon, da dette er meget let vægtig. Dette betaler man dog også mere for.

Fødderne

Nogle fødder kommer justerbare. Det vil sige at man kan vælge, hvordan fødderne er i forhold til de forhold man bruger stativet under. Man bruger fx. metalspidsen udenfor, når man skal få et fast greb i jorden. Og man skruer plasticen helt ud, når man skyder indendørs, så man ikke ridser gulvet.

HovedManfrotto pistolhoved

Nu er vi ved det mest essentielle. Det er hovedet, hvor man fastsætter sit kamera. Disse findes som sagt i forskellige typer. Her ses et pistol hoved, som har fået navnet, da det ligner en pistol. Dette bruger jeg selv, da jeg godt kan lidt følingen man har med kameraet. De tre mest populære hoveder er:

  1. Pan-Tilt Head – Er super til at bevæge kameraet lodret og vandret. Dette hoved kommer på de billige stativer, hvor det er standard.
  2. Ball-Head – Dette hoved er lidt mere specielt. For her bevæger det sig kun, når man løsner grebet.
  3. Gimbal Head – Dette er specielt til de lange og tunge objektiver. Det vil sige 300mm+. Det er super brugervenligt.

Jeg bruger selv to hoveder til mit manfrotto stativ. Jeg bruger det det meste denne model, som jeg synes er utrolig behagelig, når jeg er ude i København, og fotografere nattelivet. Det bærer fint mit kamera, og fungerer super.

Man kan dog også få en billigere model, som er deres Manfrotto 492 Micro Ball Head. Dette brugte jeg for det meste i starten, men jeg bruger det stadigvæk en gang i mellem, når jeg gerne vil have lidt variation i min fotografering. Dette er også super, og tilmed noget billigere.

Quick releaseQuick release kamerastativ

Denne funktion er virkelig fantastisk. Man sparer meget tid kontra det gamle system, hvor man skulle skrue sit kamera på stativet. Det skal man kun gøre en gang, og så kan man klikke det af, hvis man trænger til at skyde håndholdt, hvis det er nemmere i den givne situation.

Men hvilket kamerastativ skal jeg vælge?

Nu har jeg gennemgået de forskellige ting. Fordele og ulemper ved tingene. Det hele løber altså hurtigt op, hvis man gerne vil have godt og pålideligt udstyr. Men undgå nu at lave de store begynderfejl, som jeg har beskrevet. Derfor skal man ikke købe det billige stativ for at prøve. Jeg garanterer, at et kamerastativ altid er godt for en fotograf. Derfor er det rigtig dumt at købe billigt i starten, og så går det enten i stykker, eller de kan ikke bære ens kamera, når man opgraderer det. Derfor kan man lige så godt købe god kvalitet og et holdbart kamerastativ, da dette er en fantastisk investering.

Derfor vil jeg anbefale mærket manfrotto, som laver lækre kamerastativer. De kommer også med 10 års garanti, men det får man sjældent brug for, da deres stativer er holdbare, og kan klare til en del. Et godt stativ, som er for de mere øvede er Manfrotto 055XPRO3 model. Jeg har selv dette stativ, og kan kun anbefale det. Denne model er en carbon model, som gør stativet let vægtig.

Hvis man synes prisen er lidt pebret kan jeg også anbefale, deres Manfrotto Compact Light model. Har får man stadigvæk kvalitet for pengene fra mærket Manfrotto, og samtidig er prisen noget billigere. Stativet er dog ikke i carbon, så det vil være lidt tungere, men det er nok det bedste begynderstativ, som man kan få lige pt.

Så til sidst har jeg kun at sige – man får hvad man betaler for. Det kan selv ses i denne test af billige kamerastativer, hvor let de går i stykker.

Alexander Leo-Hansen


Jeg hedder Alexander Leo-Hansen, og elsker at fotografere i min fritid. Derudover driver jeg Alexanderleo.dk, hvor jeg skriver en masse fotoguides, fototips og en masse andet.

Del dette:

Check Also

Få økonomisk overskud ved at låne penge nu og her

Har du brug for et ekstra tilskud til renoveringsprojektet, indskuddet til lejligheden eller blot til …

4 comments

  1. Kan jeg bruge det billigste af de to stativer til at fotografere vandret? Og er det eksklusiv et hoved… eller følger det med? 😉

  2. Du skriver at Manfrotto 055XPRO3 er en carbon model. På hjemmesiden står at det er aluminium.

  3. Hvis det er varbon udgaven hedder den manfrotto 055cxpro3 og koster en del mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *