fotoprinter

Forskellen på en almindelig printer og en fotoprinter

Del dette:

Mange vælger at printe deres billeder på en almindelig printer frem for en fotoprinter. Dette resulterer ofte i et billede, som aldrig er helt tilfredsstillende, men hvad er forskellen egentlig på en fotoprinter og en almindelig printer?

Specifikationer bag printere

En printers evne til, at printe billeder i høj kvalitet, bestemmes primært ud fra DPI, PPI, antallet af blæktanke og dråbestørrelsen. Problemet er, at det kan være svært at definere, hvornår en printer er en fotoprinter, og ikke en almindelig printer til dokumenter og simple illustrationer. Men for at kunne definere, hvad en fotoprinter er, er det essentielt, at man ved hvad disse termer betyder.

DPI og PPI

DPI betyder Dots Per Inch og angiver, hvor mange farvepunkter printeren kan sætte pr. tomme. PPI angiver, hvor mange pixel printeren kan printe pr. tomme i forhold til kvaliteten på selve billedet.

DPI kan altså direkte oversættes som den mængde blæk, som printeren er i stand til at overføre til papiret pr. tomme. PPI afgør derimod, hvor stort et billede man kan printe i forhold til den ønskede kvalitet. PPI fungerer nemlig på den måde, at i takt med at antallet af pixels stiger, falder billedets output størrelse. Dette skyldes, at billedets kvalitet øges, og at billedets opløsning tilpasser sig til kvaliteten.

PPI fungerer således, at et billede, som har en størrelse på 3000 x 3000 pixel, og printes med en kvalitet på 300 PPI, vil have en output størrelse på 10” x 10”. Hvis kvaliteten derimod sænkes til 100 PPI, vil billedet have en størrelse på 30” x 30”. Dette betyder altså, at billedet bliver mindre, i takt med at kvaliteten øges. Beregningen ser således ud 3000/300 = 10” eller 3000/100 = 30”.

Dråbestørrelser og blæktanke

Dråbestørrelsen angiver, hvor store dråber printeren printer med, og angiver dermed også, hvor præcis printeren kan printe. Dråbestørrelserne måles i picoliters, og normalt har en fotoprinter en dråbestørrelse på 1,5­4 picoliter. Generelt er en mindre dråbe bedre, da printeren er mere præcis når den printer.

Hvis en fotoprinter har en dråbestørrelse på 4 betyder det ikke, at den ikke er lige så god som en printer med en dråbestørrelse på 1,5. Årsagen til dette kan ligge i den teknologi, som printeren bruger. Eksempelvis har Canons dyreste fotoprinter til private, en dråbestørrelse på 4. Hvorimod en forholdsvis billig Brother fotoprinter har en dråbestørrelse på 1,5. En printer kan dermed godt have en dråbestørrelse på 4 picoliter og være god, men hvis dråben bliver større end 4 picoliter, begynder det at knibe, hvis man ønsker professionel kvalitet.

Antallet af blæktanke har også en stor betydning i forhold til kvaliteten. Dette skyldes, at fotoprintere ofte har mellem 6 og 12 forskellige blæktanke i forskellige nuancer. Et højt antal blæktanke i forskellige nuancer betyder, at man får et mere nuanceret billede, som er klarere og skarpere, end hvis printeren kun havde de normale fire blæktanke.

Hvad er forskellen så?

Forskellen mellem en fotoprinter og en almindelig printer er enorm. En normal printer kommer som regel op til 1200 DPI. Dertil kan printeren som regel også kun printe i en kvalitet svarende til 72 PPI, hvilket kan give store, men ikke særligt gode billeder. Derudover har normale printere normalt dråbestørrelse på 15 picoliter, og har som sagt normalt kun fire blæktanke.

Udover DPI, PPI, dråbestørrelser og blæktanke benytter fotoprintere sig af en helt anden teknologi og hardware. Teknologien og hardwaren er nemlig designet og udviklet specielt til det ene formål, at printe billeder. En normal printer kan af gode årsager derfor ikke måle sig med en normal printer, når det kommer til fotoprint.

Skrevet af Patrick Westphal w​ww.ekspertvalg.dk

Alexander Leo-Hansen


Jeg hedder Alexander Leo-Hansen, og elsker at fotografere i min fritid. Derudover driver jeg Alexanderleo.dk, hvor jeg skriver en masse fotoguides, fototips og en masse andet.

Del dette:

Check Also

Få økonomisk overskud ved at låne penge nu og her

Har du brug for et ekstra tilskud til renoveringsprojektet, indskuddet til lejligheden eller blot til …

One comment

  1. Jamen det lyder da ufatteligt proffesionelt,, men hva fanden ka jeg bruge det til når i ikke skriver Hvad en ppi, dpi og alt det andet, skal ligge på når jeg køber en printer..!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *