Sådan optimerer du nemt billederne på dit website

Del dette:

Et langsomt website er aldrig godt – det kan vi vist hurtigt blive enige om. Hvis den besøgende skal sidde og vente på at siden indlæses, så giver det en dårlig brugeroplevelse, og vi risikerer endda at den besøgende forlader vores website.

Én ting er at denne specifikke bruger forsvinder fra sitet. En anden ting er søgemaskineoptimerings-aspektet af det. Når en bruger finder et website via Google, for derefter hurtigt at forlade det igen, så sender det et ekstremt dårligt signal til Google. Det betyder altså, at dit website vil rangere lavere næste gang dit website vises i søgeresultaterne, og på den måde vil du med tiden også få færre besøgende fra Google, hvis denne tendens fortsætter.

Sådan optimerer du dine billeder

Hvis du aldrig har arbejdet med at optimere billederne på din hjemmeside før, så er der med garanti potentiale for store forbedringer. Der findes forskellige værktøjer som kan komprimere dine billeder. Nogle har specialiseret sig i ét filformat, mens andre understøtter flere. Du kan både finde programmer i skyen, og programmer som hentes ned på din computer.

Her er mine favoritværktøjer:

PNG: tinypng.com (online)
JPEG: jpegmini.com (online)
PNG, JPEG, GIF, SVG: compressor.io (online)
PNG, JPEG: imageoptim.com (kun MAC-computere)

Alle disse værktøjer er super nemme at bruge, og kan optimere dine billeder ekstremt meget.

Så meget er der at spare

For at tage et konkret eksempel, så havde jeg en grafik som jeg gerne ville indsætte på denne kategoriside på min webshop. Grafikken var ganske simpelt lavet i PowerPoint, og da jeg gemte den som .png-fil fyldte den hele 135 KB. Det er alt for meget for en lille grafik ude i sidebaren på min hjemmeside.

Derfor kørte jeg filen igennem tinypng.com.scrren

Filen gik fra at fylde 135 KB til kun at fylde 42.4 KB, altså en reduktion på hele 69 %. Nu er det store spørgsmål så selvfølgelig, hvilken indflydelse denne komprimering havde på billedkvaliteten.

Herunder har jeg prøvet at sætte de to billeder op ved siden af hinanden, og jeg kan virkelig ikke se forskel.sammenligning

Den bedste måde at blive overbevist omkring disse værktøjers værdi er dog at prøve dem selv på dine egne billeder, og så holde øje med forskellen i filstørrelsen, og den uændrede kvalitet. Det er faktisk ret imponerende.

Erfaren e-købmand bekræfter vigtigheden af billedkomprimering

Dennis Drejer har mange års erfaring som e-købmand, og han ved om nogen hvad det betyder at give de besøgende en god oplevelse på webshoppen. Han har for nylig startet sin egen online forretning, og her har han også haft fokus på optimering af produktbillederne.

“Da jeg startede Rito.dk importerede jeg en stor mængde varer fra en leverandør, og de billeder jeg fik var ikke komprimerede. Det betød at mine produktbilleder på webshoppen i starten fyldte op til flere MB, hvilket naturligvis ikke var optimalt. Jeg vil anbefale alle webshop-ejere at kigge deres produktfotos igennem, for at se om de kan optimeres. På kategorisiden skal der hentes en lang række af produktbilleder, så her er det vigtigt at hvert enkelt billede fylder så lidt som muligt. Og på min webshop er det også tilfældet på min produktside, da jeg har “relaterede produkter” i bunden af siden, så her skal der altså også loades mange produktfotos. Nu hvor de er blevet optimeret er det ikke nogen problem, men tidligere var loadtiden rigtig lang – og det gav dels en dårlig brugeroplevelse, og sendte derudover et skidt signal til Google.”

Afrunding

Hvis du vil arbejde seriøst med at optimere dine billeder for at få din hjemmeside til at loade hurtigere, så kan det være motiverende at teste hjemmesidens hastighed inden du går i gang, fx med værktøjet tools.pingdom.com. Du kan så notere din hjemmesides ”load time” og ”page size” før og efter, og dermed se hvilken stor forskel du har gjort for din hjemmesides besøgende.

pingdom

Her ses en test jeg har lavet på min blog www.festli.dk, som altså indlæses på lige knap et sekund, hvilket giver en god brugeroplevelse. Og derudover fylder den kun 351 KB, hvilket gør at den ikke belaster serveren særlig meget.

Alexander Leo-Hansen


Jeg hedder Alexander Leo-Hansen, og elsker at fotografere i min fritid. Derudover driver jeg Alexanderleo.dk, hvor jeg skriver en masse fotoguides, fototips og en masse andet.

Del dette:

Check Also

Skal dit hjem sælges? Sådan tager du de perfekte billeder!

Ét billede er mere værd end tusind ord. Dette gælder i hvert fald når dit …

5 comments

  1. Virkelig virkelig god artikel Alexander. Vi hos Dansk Kontorstole Forsyning har en side: http://www.dankontorstole.dk som har med kontorstole at gøre og har længe døjet med billeder dom har fyldt for meget i plads og vores side var alt for langsom. Efter en optimering som du nævner her er den flyvende igen : )

  2. Super gode ting der er at finde her, ikke mindst dine optimeringsoplysninger 😉

  3. Hej, tak for en informativ artikel. For det som jeg kæmper med på min website https://crocca.dk er hastighed og billedestørrelse (med 1000 billeder, er det jo et vigtigt parameter). God dag. Mvh. Christa, Crocca Brugskunst

  4. Jeg har lige været igennem flere test og min side https://www.ctiparty.dk/ loade alt forlænge og det var mine fotos.. nu har jeg prøvet dit input og det virker vildt..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *