en lås beskytter ophavsretten

Ophavsretskrænkelse: Hvordan opgøres kompensationen?

Del dette:

Nedenstående artikel er baseret på mine erfaringer, både som sagsøger af firmaer, som har krænket min ophavsret, men også som rådgiver til andre, som er blevet krænket. Der ligger mange sager til grundlag, herunder flere som er kommet i retten, og derefter er endt i forlig.

Hvad er ophavsret? Og hvordan krænkes den?

Før vi går i gang med selve artiklen, er det lidt vigtigt, at du forstår, hvad ophavsret er, og hvordan du krænker den.
Hvis du eller jeg eller en tredje frembringer et værk, det kan være en tekst, et billede, en film, et maleri, et foto mm, så har vi automatisk ophavsretten til dette værk. Det vil sige, vi ejer værket, og vi bestemmer, hvem der må bruge det, og hvordan det må anvendes.

Anvender en anden person eller et andet firma dit værk uden din tilladelse, krænkes din ophavsret. En ophavsretskrænkelse kan du kræve kompensation for i henhold til loven om ophavsret. Læs den her.

I denne artikel vil fokus være på ophavsretskrænkelser online, dvs typisk og primært tekster og billeder/fotos. Der vil også være et lille afsnit omkring film/videoer, da det er en type for markedsføring, som vinder mere og mere frem. Du kan finde stjålne billeder ved hjælp af Google.

Vederlag + Godtgørelse for billede/foto

Når det gælder fotos, er der nogle meget klare retningslinjer, som både advokater, men selvfølgelig også dommerne arbejder ud fra.
Der er nemlig tidligere faldet dom i Vestre Landsret, sag U.2013.3002V, hvor en fotograf blev tilkendt 3.000 kr i vederlag, samt 3000 kr i godtgørelse for brug af fotografiet. Altså totalt 6.000 kr. Beløbet dækkede over fotografens normale pris for et billede, samt en godtgørelse for af værket.

Den normale praksis er, at du kan kræve et vederlag, som svare til din normale pris, hvis en kunde bestilte et lignende foto. Tager du f.eks 1.500 kr pr billede, vil dit vederlag være på 1.500 kr. Dertil kan du kræve en godtgørelse, som svarer til vederlagets størrelse, dvs yderligere 1.500 kr. Totalt vil det beløbe sig til 3.000 kr for et billede. Er der blevet kopieret f.eks 3 billeder, vil prisen være 3 x 3.000 kr = 9.000 kr i alt.

Normalt takseres et billede til mellem 2.000-4.000 kr for vederlag og godtgørelse, og den pris kan under normale omstændigheder let forsvares i en evt retsag, da der foreligger flere domme, som bakker op om prisniveauet.

Eksempler på domme kan ses her.

Eksempel 1: 5.000 kr (Godtgørelsen er lidt speciel i denne sag, grundet sagens unikke karakter)

Eksempel 2: 7.500 kr

Eksempel 3: 32.500 kr for 20 fotos

Vederlag + godtgørelse for tekst

Du kan bruge samme princip ved tekster, som der anvendes ved billeder. Dog er ”prisen” på teksten noget svære at fastsætte, da forfatteren til teksten ikke altid sælger denne ydelse. Og hvordan prissættes den så?

Som udgangspunkt kan du tage den pris, som du normalt forlanger i timen. Dvs kan man købe andre ydelser hos dig, vil det være en god ide at tage udgangspunkt i prisen for disse.

Du skal herefter opgøre tidsforbruget til teksten. Tidsforbruget dækker over research, forfatning + evt rettelser indtil det færdige resultat. Antal timer ganger du med din timepris. Herefter har du vederlagets størrelse. Du kan kræve samme beløb i godtgørelse for uberettiget brug af teksten.

Et eksempel kunne være, at du havde brugt 5 timer på et tekst, og din timepris er 1000 kr. Dvs 5000 kr i vederlag og 5000 kr i godtgørelse, altså totalt 10.000 kr.

Dette er ligeledes bekræftet ved flere domme. F.eks nedenstående.

Eksempel 1: 8.000 kr ved Retten i Vejle. Sag BS 2-891/2005

Eksempel 2: 250.000 kr. Mere info om denne sag

Eksempel 3: Forlig i den høje ende. Mere info om denne sag

Som du kan se af ovenstående, er det dyrt at anvende andres værker, og det kan kun frarådes på det kraftigste, at du gør dette.

Bliver du kopieret, og er sagen under 50.000 kr, kan du køre denne som en småsag, hvilket ikke kræver en advokat, men blot at du er inde i lovene. Det er 2 love i ophavretsloven, som du skal være opmærksom på, nemlig §1 og §83. Læs mere om småsager her.

 

Morten Kristenson


Artiklen er skrevet af Morten Kristensen , som blandt andet til daglig driver Cosmos Co. Blandt andet mit site Arganolie-Faq.dk var hårdt ramt af kopiering i andet halvår af 2013. Det medførte flere sagsanlæg, hvoraf de fleste efterfølgende er endt i forlig med retten som mægler. Dog er en sag indtil nu gået hele vejen, og der afventes pt en dom. Morten driver også siden Not-Allowed, der hjælper personer med ophavsretskrænkelser efter princippet "No Cure No Pay"

Del dette:

Check Also

Derfor bør du overveje et fotokursus

Elsker du at tage billeder? Er det altid dig, der hiver kameraet frem, når noget …

One comment

  1. Tak for nogle glimrende artikler!

    Du refererer til 3 sager, hvoraf der er en dom fra vejle. Jeg kan ikke finde noget på denne sag? Er der eventuelt kommet andre sager til fordel for den “kopierede”?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *