Kamera i kulde

Guide: Brug kameraet i kulden og undgå kondens i kameraet

Del dette:

Det er vinter en fjerde del af året, og nok generelt koldt i Danmark lidt længere tid. Der er nogle enkelte råd og tips, som jeg vil dele med dig, når du fotograferer på denne årstid.

1. Batterier

Batterier mister hurtigt deres strøm i kulden. Derfor er det utrolig vigtigt, at man altid har et backup batteri med. Jeg har altid to batterier med, der er fuldt opladet til turen. Det er to LP-E10 batterier, der passer perfekt til mit kamera. Jeg har dog også købt et batterigreb, som jeg altid bruger i starten af turen. Dette giver en lang holdbarhed, når jeg fotograferer timelapse om vinteren.
Det er vigtigt du holder dit batteri i en lomme, eller tæt på kroppen så de er varme. Dette vil øge deres levetid, når du er udenfor. Du skal dog passe på de ikke er for varme, da det vil skabe kondens i kameraet. Dette kommer jeg ind på lidt senere.

Du kan også læse disse få tips, som vil forlænge batterilevetiden.

2. Overtøj

Når man er ude i kulden skal man være opmærksom på sig selv, da man let kan få nogle grimme forfrysninger, hvis man ikke har det rette tøj med. Jeg er nok ikke den eneste, der fotograferer himlen midt om natten. Det kan være virkelig koldt, når man skal ændre noget på sit kamera, og man intet lys har. Typisk brugte jeg min iPhone, men så skulle vanterne af. Derfor har jeg investeret i en pandelygte, som jeg hurtigt kan tænde, når jeg får brug for det. Og dette kan jeg gøre med mine varme nike handsker på. De har nemlig polyester indvendig, og kan samtidig modstå vind, regn og blæst. Knopperne er også gode, når man skal betjene sit kamera. Derudover skal du huske, at ethvert kamera er lavet til at kunne blive betjent med handsker. Sammen med pandelygten er dette virkelig nemt. Du skal samtidig huske, at klæde dig i en ordentlig jakke, og huske nogle varme sko og bukser. Et lille tip er du også kan købe en lille håndvarmer, som kan varme ens hænder, hvis vanterne ikke kan klare jobbet.

3. Beskyt kameraet mod sne

Det er ikke sjovt, hvis kameraet ender som billedet øverst i indlægget. Derfor vil jeg ikke tage ud, hvis det allerede sner eller stormer meget, da små dråber vand hurtigt vil ramme dit kamera og fryse. Hvis du alligevel vil trodse dette har jeg et par enkelte tips, som selv har hjulpet mig en enkelt gang. Jeg brugte tre plasticposer til det hele. Jeg tog den ene plasticpose, og pakkede kameraet ind fra LCD-skærmen, og ligeledes fra den anden side. Så klippede jeg hul i den ene pose, så objektivet lige akkurat kunne komme ud, så billedet ikke blev påvirket af plasticposen. Derefter brugte jeg 2-3 elastikker, så jeg kunne spænde denne anordning fast. I mit scenario regnede det lidt senere, så det var godt jeg havde spændt det hele fast, da det ellers ville være blæst væk.

4. Brug de rigtige kamera indstillinger

Når man tager billeder af sneen skal man være opmærksom på sine indstillinger. Hvis man fanger sine billeder på auto vil man hurtigt opdage sneen er helt grå. Kameraet er ikke vant til den kridhvide sne, da det altid måler med 18 procent grå i målingsområdet. Det lyder lidt nørdet, men kan hurtigt fikses. Du skal bare indstille dit kamera, så det overeksponerer billedet en smule. Du skal altså indstille det til ca. 0,5-1+ stop mere.

fotografering i kulden kamera indstillinger

5. Fang sneen

Hvis du gerne vil fange sneen i mens det sner skal du helst bruge et 200mm objektiv. Derefter skal du indstille kameraet til ca. f/5. Du skal gerne fange billedet med en hurtigt lukkertid, så omkring 1/400 ville være optimalt. Hvis du indstiller kameraet til dette vil du kunne se sneen, når det falder ned fra himlen.

6. Solopgang og solnedgang

I vintertiden er solopgang og solnedgange meget flottere end sommeren. Og de ligger også på bedre tidspunkter, så man ikke skal så tidligt op, eller så sent i seng. Man kan ofte få nogle utrolig flotte landskabsbilleder, hvis man er ude på disse tidspunkter.

7. Benyt det rigtige SD-kort

Det er vigtigt du bruger et velegnet SD-kort i kulden. Her bruger jeg altid et Sandisk Extreme Pro, fordi de garanterer det virker helt ned til -25 grader celsius. Dette betyder jeg kan klage til dem, hvis det pludselig ikke virker, når jeg har været udenfor i -10 graders celsius, som man desværre ikke kan med andre producenter. Heldigvis virker de fleste alligevel fint, men jeg er mere tryg, når jeg ved de er testet til at klare kulden.

8. Fra kulde til varme – undgå kondens

Du kender det sikkert, hvis du bruger briller. De bliver helt dugget til, når du kommer ude fra kulden og ind i det varme hus. Dette sker fordi der sker en hurtig temperaturændring, og temperaturen omkring brillen er meget højere end glassets temperatur. Dette skaber en smule vand, som også kaldes kondens. Dette vil også ske for et kamera, og det kan desværre ødelægge kameraet, fordi det ikke kan tåle vand.

kamera kondens plasticpose

Man kan dog undgå denne kondens ved et simpelt trick. Når man ikke skal fotografer mere skal man pakke kameraet ind i en plasticpose, og forsegle den med en knude eller en af de små klips, som man kan klikke sammen. Dette skal du gøre udenfor, fordi man bibeholder den kolde lufttemperatur omkring kameraet i posen. Det vil dog være bedst, hvis du har et sted i huset hvor det er lidt koldere end normalt, så temperaturen omkring kameraet øges gradvist. Efter noget tid kan du tage det med ind i varmen, hvor det gerne må ligge en time eller to. Du kan nu fjerne posen, og med sikkerhed have et kamera der virker. Du vil nok opleve, at posen vil blive våd udenpå. Det er fordi den “farlige” kondens kommer udenpå posen, og ikke inde i kameraet.

Alexander Leo-Hansen


Jeg hedder Alexander Leo-Hansen, og elsker at fotografere i min fritid. Derudover driver jeg Alexanderleo.dk, hvor jeg skriver en masse fotoguides, fototips og en masse andet.

Del dette:

Check Also

Få økonomisk overskud ved at låne penge nu og her

Har du brug for et ekstra tilskud til renoveringsprojektet, indskuddet til lejligheden eller blot til …

9 comments

 1. Det er en noget forenklet forklaring, du giver vedr. kondens (med masser af stavefejl) – du undgår ikke kondens ved at have koldt luft i den lukkede pose omkring det kolde kamera, men den kolde luft kan ikke indeholde ret meget vand hvorimod varmt luft kan indeholde meget fugt. Af samme årsag er det også helt ligegyldigt om opvarmningen at kameraet tilbage til stuetemperatur sker hurtigt eller langsomt.

  • Hej BAK
   Der kan sikkert forekomme stavefejl her og der. Jeg gør mit bedste 🙂

   Jeg er dog uenig angående din udlægning af funktionen af posen, og din forklaring angående den kolde luft. Dette gælder nemlig også omvendt, når du skal ud i kulden. Derfor pakker jeg også mit kamera ind i en plasticpose, når jeg skal udenfor. Samtidig er opvarmningen af kameraet ikke helt ligegyldig.

 2. Mange tak for en god guide. Kan virkelig bruges her i vinteren 🙂

 3. Hejsa læste lige din guide med fugt/kondens og den er da fin men nu har jeg taget billeder i nok godt 20 år og har godt hørt om den med plastikposen, og nogle bruger den jeg gør ikke.
  Jeg bruger min kamerataske der bliver mit udstyr langsomt kølet ned eller langsomt varmet op og så har nogle af de der fugtsugene poser som man for med når man køber nyt elektronik.
  Og det fungere perfekt også selv når det “pis regner” så tørre jeg bare mit udstyr af med et viskestykke som jeg har med “nu har jeg så et kamera og objektiver der er vejrbestandig” det hjælper nok lidt på det.

  Ang.sneen man behøver altså ikke et 200 mm objektiv 😉

  • Hej Kurt
   Det er rigtigt, at man også kan bruge sin kamerataske, men jeg tror det stadigvæk afgænger af taskens opbygning og kvalitet.
   Jeg vil tro du også er lidt mere sikret, når du har noget udstyr der bedre kan tåle det 😀

 4. Vedr. fugtsugning- kan to sokker og noget syntetisk(plastikkugler?) katte”grus” fungere godt. Du hælder kattegrus i den ene sok, binder knude på den og trækker den anden sok ud over og binder knude på – voilá så har du noget som er MEGET effektiv til at suge fugt. 🙂

 5. Du omtaler i punkt 8, Fra varme til kulde, men din bekrivelse er omvendt , at komme fra kulde til varme som er det stik modsatte…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *