Dette skal du gå efter i et kamerastativ

Del dette:

Kamerastativer er overraskende komplicerede, og da der findes mange typer at vælge imellem, kan det være svært at bedømme, hvad man har brug for. Har du stået i en situation, hvor et godt kamerastativ kunne have gjort forskellen for dine billeder, der nu desværre er blevet rystede og uklare, eller er du nysgerrig på, hvilken type billeder man kan tage, når man har et stativ ved hånden, så er du kommet til det helt rette sted.

Hvorfor bør man eje et solidt kamerastativ?

Enhver kameraentusiast er nok klar over, hvor mange uheldige billeder man kan ende med at få, hvis man ikke har et stativ, der kan holde kameraet ordentligt på plads, mens man tager billeder, der kræver, at kameraet skal arbejde i længere tid. Et stativ er især brugbart, når man tager billeder, der kræver en lang lukketid – for eksempel i mørke eller hvis man vil afprøve sig med lang eksponeringstid. Det er slet ikke muligt at tage et skarpt billede her, da der vil opstå rystelser så slemme, at de ødelægger billedet, hvis man håndholder kameraet, når lukkeren er åben i lang tid ad gangen. Man bør altså eje et godt og solidt kamerastativ, så man kan sikre sig, at ens billeder fortsat fremstår knivskarpe, når man arbejder med lukketiden og i mørke. Har du planer om at investere i et kamerastativ, så vent med at køb til Black Fridayog spar gode penge.

Vægt og højde

Størrelsen på det stativ man vælger, er afgørende for hvilke omstændigheder, man kan bruge det i. Et tungere stativ er mere solidt og er at foretrække i blæsevejr og i ujævne områder, da det står bedre fast. Et let stativ er at foretrække, hvis man skal rejse med det. Vægten kommer an på hvilket materiale, stativet er lavet af, og typisk vil de letteste stativer, der kan komme ned og veje mindre end et kilo, være lavet af carbon hvilket også vil kunne mærkes på prisen. Man skal dog ikke bekymre sig om, at et let stativ ikke vil kunne stå fast, for ofte sidder der en krog på stativet, hvor man kan hænge en tung taske eller lignende, så det står fast. Det kan altså sagtens betale sig at investere i et let stativ i rejsestørrelse, så man kan have det med på farten, og samtidig bruge det i blæsevejr uden at det går ud over billederne.

Desuden er det vigtigt at holde øje med, hvor mange kilo stativet kan bære, så du er sikker på, at det kan holde dit kamera inklusive linse og eventuelt flash på plads uden problemer. Med i overvejelserne skal man også tage højden på stativet. Det kan være upraktisk, at man er tvunget til at stå foroverbøjet i længere tid for at kigge ind i viewfinderen, men det er på den anden side også en god idé, at kameraet kan komme langt ned mod jorden, mens det sidder på stativet, hvis man f.eks. kan lide makrofotografering.

Fordelene ved forskellige hoveder

Når man skal vælge et stativ, skal man også sætte sig ind i hvilken type af hoved, man foretrækker. Kuglehoved og trevejshoved er de mest udbredte, men der er fordele og ulemper ved dem begge. Kuglehovedet giver stor frihed, da man (næsten) har uanede muligheder for, hvilken vinkel man kan tage billeder i, dog skal man være opmærksom på, at motivet ikke er skævt, da hovedet sidder mere løst. Trevejshovedet er godt til at være sikker på, at billedet ikke bliver skævt, men man er dog begrænset af, at man ikke kan sætte kameraet på skrå og på siden.

Andre små detaljer

Led

 • Har man planer om at skulle flytte med rundt på sit stativ og måske rejse med det, er det en fordel at have stativ, hvor benene har mange led, så det næsten ikke fylder noget, når det er pakket sammen.

Spikes eller gummidutter?

Hvis man skal bruge kameraet i naturen, hvor terrænet ofte er ujævnt, er det en god idé med ”spikes” på fødderne af stativet, så det står fast på ujævnt underlag. Har man ikke behov for dette, er de klassiske gummidutter tilstrækkelige. Til nogen stativer medfølger begge typer.

Alexander Leo-Hansen


Jeg hedder Alexander Leo-Hansen, og elsker at fotografere i min fritid. Derudover driver jeg Alexanderleo.dk, hvor jeg skriver en masse fotoguides, fototips og en masse andet.

Del dette:

Check Also

Skal dit hjem sælges? Sådan tager du de perfekte billeder!

Ét billede er mere værd end tusind ord. Dette gælder i hvert fald når dit …

3 comments

 1. Hej
  Vi streamer Volleyball i en sportshal, hvor gulvet godt kan give stød op i stativet.
  Spørgsmålet er findes der et stativ som kan stå uden at få vibrationer fra gulvet op i kameraet?
  Hilsen
  Lars
  Hvidovre Volleyball

 2. Angående ”spikes” får man det som ekstra udstyr,og hvor hen ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *