dslr video guide udstyr

Begynder guide til DSLR-video

Del dette:

I dette indlæg har Tobias Eberhard fået lov til at gennemgå det grundlæggende omkring at starte med DSLR video. Tobias er medejer af Bleep Films og stifter af BilligVideo IVS. Begge virksomheder beskæftiger sig med videoproduktion til erhverv. Siden hans virksomhed startede tilbage i år 2011 har de hovedsageligt brugt DSLR til næsten alle videooptagelser.

Hvorfor optage video med DSLR?

De store billedesensorer i spejlreflekskameraer giver et flot visuelt og professionelt udtryk. I dag kan man næsten ikke sælge en videoproduktion uden at kunderne forlanger optagelser med stor dybdeskarphed. De prisvenlige og letudkskiftelige objektiver er også et stort plus. Derudover er den kompakte størrelse også en væsentlig faktor og måske det mest fantastiske ved et DSLR.canon 60d video guide

Hvilke indstillinger er bedst til DSLR-video?

Når du optager video er de grundlæggende indstillinger og funktioner de samme. Når man benytter DSLR til video er der blot enkelte tommelfingerregler. Jeg har erfaret de bedste resultater ved at følge disse regler:

Hold shutter speed på 50

For at undgå rolling shutter og urealistisk motion blur anbefales det at man altid sætter sin shutter speed til det dobbelte af sin framerate. I Europa er ligger standart framerate på 25 fps. (PAL).

Lav ISO

På DSLR kan man ikke udnytte ISO lige så kraftigt når man optager video. Allerede med en ISO på 200-400 kan man begynde at se forstyrrende digitale gryn i billedet. Derfor anbefales det at have sin ISO så lavt som muligt. Når man optager video bør det være den sidste funktion man bruger til at tilføre mere lys i billedet. Dette problem er ikke lige så stort på de helt dyre spejlreflekskameraer som f.eks. Canon 5D mark III. Men på de små Canon 60D, 650D etc. gør det en væsentlig forskel.

Kontrast og farvemætning

Som standart har fabrikanterne skruet næsten helt op for kontrast og farvemætning. Her anbefales det at justere på forholdene manuelt. Nu mindre kontrast og farvemætning der er i billedet, nu nemmere er det at holde på billedeinformation, hvilket gør efterbehandling af optagelserne nemmere. Som man kender det fra RAW fotografier, kan der altid tilføjes kontrast og farvemætning senere i redigering.

Hvilke objektiver er bedst til video?

Det er et rigtig godt spørgsmål. Det er selvfølgelig altid forskelligt hvilket objektiv der passer bedst til ens behov og budget. Pga. følsomheden overfor ISO, erfarer jeg at det er en rigtig god investering af skaffe et objektiv med lavt blændetal. Med et standart zoom-objektiv er de fleste behov i starten dækket. Med zoom skal man være opmærksom på at fast blænde næsten er en nødvendighed. Man kan med fordel også kigge efter objektiver med billedstabilisator (IS/VC).

Hvad med lyden?

Spejlreflekskameraer er ikke bygget til at optage video, det ses bl.a. påderes støjende preamplifiers. De fleste professionelle der bruger DSLR til videoproduktion, vælger ofte at optage lyden eksternt. Dette kræver dog et stort arbejde at synkronisere i redigering.

Hvis man fortrækker at holde arbejdsmetoden enkel, kan man på de fleste DSLR-kameraer manuelt justere lydniveauet. Jeg anbefaler at sætte niveauet på det andet laveste som er muligt. Påden måde undgår man meget af det støj som kameraets preamplifier tilfører. Lyden skal dog efterfølgende justeres up under redigering. For et bedre resultat anbefales det at tilslutte en ekstern mikrofon. Et godt bud kunne være en RØDE VideoMic Pro.

Tobias Eberhard
BilligVideo.dk

Alexander Leo-Hansen


Jeg hedder Alexander Leo-Hansen, og elsker at fotografere i min fritid. Derudover driver jeg Alexanderleo.dk, hvor jeg skriver en masse fotoguides, fototips og en masse andet.

Del dette:

Check Also

Få økonomisk overskud ved at låne penge nu og her

Har du brug for et ekstra tilskud til renoveringsprojektet, indskuddet til lejligheden eller blot til …

One comment

  1. Hej Alexander, når jeg optager video med mit Canon EOS 600D så er der en masse støj i den efterfølgende video fra kameraet når det fokuserer frem og tilbage. Hvordan undgår jeg dette?
    Desuden viser kameraet ikke hvor lang tid jeg har optaget, kan jeg slå dette til et sted?
    Vh. Rikke og mange tak for svar!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *