Vi bruger billeder mere end nogensinde. Hvor det før i tiden var et større tiltag at tage et billede, er det i dag med diverse smartphones konstant en mulighed. At det er blevet så nemt, har for mange betydet, at kunsten ’det gode billede’ lidt er gået i glemmebogen.
Det er en ærgerlig tendens. Vi har nemlig mange flere platforme, hvorpå billederne kan eksponeres, hvorfor det på mange er blevet et meget kraftigere og mere indflydelsesrigt medie. Vi kan både bruge billedet i privaten, men det er også blevet et utrolig effektivt værktøj i erhvervslivet. Der er derfor virkelig noget at vinde ved at kunne tage gode billeder. I artiklen bliver der gennemgået tips til at forbedre dine fotografkundskaber.
Tip 1. Horisonten skal være horisontal
Det lyder banalt, men alt for mange tager billeder med skæve horisonter. Hvis der ikke er en eller anden form kunstnerisk bevæggrund bag, hører det ingen steder henne. Det stjæler simpelthen bare alt fokus fra det, der er vigtigt.
Tip 2. Overvej hvordan du beskærer mennesker
Hovedreglen lyder på, at du skal undgå at cutte menneskers lemmer af, så det ligner, at deres kropsdele ikke bevæger sig ud over fotoets grænser. Det gælder i især ankler og håndleddene, hvor det hurtigt kan se helt forkert ud.
Andre regler gælder dog for portrætbilleder. Her er der fokus på ansigtet, hvorfor det i mange tilfælde er i orden at cutte underkroppen. Hvis du vil se portrætbilleder og læse dertilhørende historier om menneskene på billederne, kan du klikke her.
Tip 3. Vær aktiv i dit valg af kompositionen
I mange tilfælde kan det være fint at tage udgangspunkt i reglen om tredjedele. Hvis du vil være en rigtig god fotograf, skal du dog kunne lege med kompositionen for at skabe en dynamisk billedkavalkade. Prøv derfor at udforske kompositionsreglen ved at udfordre dine motiver.
Et godt sted at starte er, hvis du skal tage billeder af produkter til en hjemmeside. Her kan du skabe interesse ved at lege med kompositionen. Det kan være alle produkter fra Adidas Campus sneakers til de omdiskuterede Kähler vaser.
Tip 4. Fokus på fokus
Rigtig mange har kun øje for, om der er fokus på baggrund eller forgrund. Det er meget mere kompliceret end som så. Det er stor forskel på, om der er fokus på øje eller mund. Hvor fokus lægger fortæller en historie om billedet.
Øv dig på dit fokus ved at tage billeder. Allerbedst er det, hvis det er i en sammenhæng, hvor menneskerne virkelig viser følelser og kommunikerer med hinanden. Det kan for eksempel være billeder fra et kursus omkring assertiv kommunikation, hvor deltagerne lærer at udtrykke deres meninger og holdninger klart og på en ligeværdig måde.
Tip 5. Formålet med fotografiet
I læringsprocessen handler det selvfølgelig om at fotografere på livet løs. Du lærer af dine fejl, og det gør dig til en bedre fotograf. Men når du er gået hen og blevet en lidt mere erfaren fotograf, skal du overveje formålet med billedet. Et billede er en historie. Du skriver ikke historier uden et formål med historien. På samme måde gælder det ved billeder. At tænke over formålet får dig også til at tænke over tidligere nævnte ting som kompositionen og fokus.
Tip 6. Vær ærlig
Gennem diverse apps og andre programmer, er det muligt at redigere et billede til ukendelighed. Det kan være det snyder nogle mennesker, men langt størstedelen af befolkningen kan altså godt se, om noget ser falsk ud. Hvis du i for mange billeder overredigerer, kan dem der eksponeres ikke lade være med at tage dig en lille smule useriøst som fotograf.